FejerGyuri Creative Commons License 2008.06.14 0 0 295
Igen, a takarást én fenntartom egész évben, sőt télen is hiszen a növényt védeni kell a kiszáradástól a letermett időszakban is. Különösen nyári kánikulában... A téli takarás a föld regenerációját segíti elő. (A takarásban esetlegesen megbúvó kártevők más tészta, ha a kártevő-problémát másképp is meg lehet oldani, én inkább a takarás mellett maradnék.)

Ha kicsik az eprek, akkor vagy nem kapott elég vizet érési időben, vagy rossz a fajta. (Ha nagyon rossz lenne az ápolás, a leveleken is igencsak meglátszana...) Én tehát a rossz fajtára gyanakszom, viszont azt írod, nem ez az első éve ennek a fajtának. Nekem az ismerősöktől kapott ismeretlen fajták rendszerint nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: kaptam / vettem már ehetetlen ízű keserű-, savanyú fajtákat is.

Nekem azok a fajták váltak be, amelyeket nagy forgalmú kertészetekben vettem, ahol garantálják a fajtaazonosségot, és amelyeket végül magam szaporítottam el a kívánt darabszámra. Egyébként szerintem legalább 2 fajtát érdemes tartani: egy folytontermőt és egy egyszer termőt. Én amíg egy fajta meg nem mutatja, milyen gyümölcsöt terem, addig balkonládában vagy kicsi parcellában lakik, és max. 12 kísérleti tővel foglalkozom egyszerre. Nagyon sok munka vész kárba, ha egy érdemtelen fajta 100 tövét gondozom majdnem egy évig, aztán derül ki hogy apró-, ízetlen-, vagy valamilyen kártevőre kimondottan sebezhető. Pillanatnyilag 4 innen-onnan szerzett fajta várja, hogy termesztésre érdemesnek ítéljem. Ebből 3-nak volt alkalmam megkóstolni a gyümölcsét, de nem ütik meg az élvezhetőség mértékét sem, ezért sajnos komposzton végzik...
Előzmény: taormina1 (294)