Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 86

 

 

Mennyi ideig is lehet életbenmaradni, ha a jövedelem nem, csak a megélhetési költségek nőnek ???????

 

Kik is tették rá a mancsukat az élelmiszerágazatra, a mezőgazdasági ágazatra, az energia ágazatra ?????????

 

Mennyire is élnek jól, járnak jól ők ???????

 

A roncs-társadalom meg vegetál ???????!!!

 

 

És kinek jó ez ??????

 

Nakinek ??????????

 

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni: 7 százalékos az infláció
2008. június 11. 11:55

// <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // ]]>

MNO
Mindenért többet kell fizetnünk. Az infláció 7 százalékos az egy évvel korábbi időszakhoz képest, májusban is 1,1 százalékkal növekedtek az árak. A KSH azt írja: a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal a háztartási energia árai emelkedtek, ezen belül a vezetékes gázért átlagosan 7 százalékkal kellett többet fizetni májusban áprilishoz képest. Még a vártnál is rosszabbak az inflációs adatok, a szocialisták tisztességtelen helyzetbe sodorták az országot – reagált a Fidesz.

• Londonban 9 százalékos alapkamatot várnak

Még a vártnál is rosszabbak a legfrissebb inflációs adatok, és ez nagyon rossz hír a magyar gazdaságnak, a vállalkozásoknak, a családoknak és a nyugdíjasoknak – reagált a Fidesz. Mádi László közleményében azt írja: a szocialisták tisztességtelen helyzetbe sodorták az országot, feladták a válságkezelés reményét, a hatalomhoz görcsösen ragaszkodva csak túlélni akarnak, a helyzet azonban magától nem fog megoldódni. A szocialista párt képtelen arra, hogy komoly, megbízható kormányzati programot adjon – fogalmaz Mádi. Hozzátette: a mostani szociális és gazdasági válságra az előrehozott választás jelenthet megoldást. A fogyasztói árak az idén májusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az elemzők 6,6 százalékos inflációt vártak májusra. Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 6,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Májusban az „alapdrágulás”, a maginfláció 5,9 százalék volt éves és 0,5 százalék havi összehasonlításban.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított havi árindex májusban 1,3 százalék, a 12 havi mutató 7,7 százalék volt. A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly májusban a fogyasztói árak 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Mináry Borbála, a KSH főosztályvezető-helyettese szerdán újságíróknak elmondta: elsősorban az élelmiszerek, a járműüzemanyagok és a gáz árának emelkedése gyorsította az inflációt májusban. A KSH közlése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,9 százalékkal emelkedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,4 százalékos áremelkedésének a következménye. Nőtt továbbá 3,1 százalékkal a kávé, 2,8 százalékkal a baromfihús, valamint 2,3 százalékkal a csokoládé, kakaó ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal drágultak.

A legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal a háztartási energia árai emelkedtek, ezen belül a vezetékes gázért átlagosan 7 százalékkal kellett többet fizetni májusban áprilishoz képest. Az átlaggal megegyező mértékben, 1,1 százalékkal drágultak az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,2 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek és a szolgáltatások esetében átlag alatti, 0,6-0,6 százalékos áremelkedés volt. A szeszes italok, dohányáruk árai szintén az átlag alatt, 0,3 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 69,2 százalékkal drágult az étolaj, 45,8 százalékkal a liszt, 23,9 százalékkal a száraztészta, 22,8 százalékkal a tej, 22,1 százalékkal a sajt, 19,8 százalékkal a tojás, 18,8 százalékkal a kenyér, valamint 18,6 százalékkal a baromfihús. A háztartási energia átlagot meghaladó 11,3 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 17,5 százalékkal nőtt.

Átlag alatt, 6,4 százalékkal drágultak az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,1 százalékkal, a gyógyszer, gyógyáru ára 1,8 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk 5,4 százalékos, és a szolgáltatások 5 százalékos árnövekedése az átlagosnál szintén alacsonyabb volt. Ez utóbbin belül a szemétszállítás díja 11,6, a csatornadíj 10,8, a vízdíj 10,2, a távközlés 0,5 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek esetében kismértékű, 0,7 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2007 májusában.

(MTI)