toloba Creative Commons License 2008.06.10 0 0 2171
Hátszél

A Hospinvest Zrt. tevékenysége több szálon köthető a szocialistákhoz. A társaság elsősorban szocialista vezetésű városokban sikeres pályázataival. Jelenleg öt kórházat, öt szakrendelőt és 22 kórházi patikát üzemeltet, 15 településen van jelen és közel negyedmillió embernek nyújt egészségügyi ellátást.

A magáncég elsőként a fideszes vezetésű Körmend kórházának működtetési jogát kapta meg.A cég két vezetője, Kollányi Gábor és Kern József között azonban a 2006-os önkormányzati választás idején megromlott a viszony, s a cég is kettészakadt.

Kernék Medisyst néven működtek tovább, Kollányiék vitték tovább a Hospinvestet. Szakmai körökben az a vélemény, hogy a szétválás egyik célja éppen az volt, hogy Kernék inkább a jobboldali, Kollányiék pedig a baloldali önkormányzatoknál feküdjenek jól. Ehhez - úgy tűnik - megvan a megfelelő hátszél is a Hospinvestnek.

Az Állami Számvevőszék korábban felrótta azt a gyakorlatot, hogy a cég a hitelfelvételek fedezeteként a kórházak tb-támogatását ajánlja fel. A Hospinvest azonban 2006-ban 1 milliárdos tőkeinjenkciót kapott: ekkor szállt be kisebbségi tulajdonosként a cégbe az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD).

Nemrég Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke lobbizott a Hospinvestért. A politikus levélben fordult Draskovics Tibor igazságügyi miniszterhez, hogy a közbeszerzési eljárás mellőzhető legyen, ha önkormányzatok adják át működtetésre magántársaságoknak egészségügyi intézményeiket.