toloba Creative Commons License 2008.06.10 0 0 2169
Az Orbán után kutató kopó a Hospinvest körül

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 06. 09., 18:25 | Frissítve: 16 órája

A többek között Orbán Viktor és Simicska Lajos után kutakodó magánnyomozó, Stotz Gyula, egy kft. képviselőjeként és birtokosaként korábban opcionális adásvételi szerződést kötött a Hospinvest Zrt. elnökével. Aki egy, a Fidesz által sokat támadott kórházprivatizáló céget vezet. Az e társaságot elnöklő Kollányi Gábor szerint Stotz, a jelenlegi állás szerint, semmilyen formában nem tulajdonosa a Hospinvest Zrt.-nek.

Érdekes érintkezés nyomára bukkant az Index: egy szocialista városokban taroló kórházprivatizáló-cég és egy, saját bevallása szerint is Fideszes politikusok ügyeit kutató magánnyomozó cég vezetője talált egymásra. Hogy miért volt fontos a Hospinvest Zrt.-nek, pontosabban a részvénytársaság elnökének, hogy szorosabb kapcsolatra lépjen az ellenzéki prominensek után, sajtóhírek szerint szocialisták megbízásából kutakodó magánkopóval, arról csak találgatni lehet. Az mindenesetre tény, hogy a Fidesz számtalan alkalommal támadta a Hospinvest ügyleteit, legutóbb például az egri Markhot Ferenc kórház működtetésének átvétele kapcsán.

A történet tavaly ősszel kezdődött, amikor a Hospinvest Zrt. közgyűlése szeptember 4-én úgy döntött, hogy módosítva egyik korábbi döntését, a cég 250 millió forintos alaptőkéjét nem 500, hanem 600 millió forintra duzzasztja. A 350 millió forintos különbségnek (azaz a 350 részvény névértékének) a döntés szerint szeptember 19-éig kellett a részvénytársaság bankszámlájára érkeznie. A cégbírósági adatok tanúsága szerint többen tettek vételi szándéknyilatkozatot, a vásárolni szándékozók egyike Kollányi Gábor elnök (és résztulajdonos) volt, aki 50 részvényt kívánt jegyezni.

Azonban 2007. szeptember 4-én nem csak ez az egy dokumentum született a Hospinvesttel, illetve annak részvényeivel kapcsolatban. Cégközeli forrásból ugyanis az Index birtokába került egy adásvételi szerződés, amit a Hospinvest elnöke, illetve a Stola Consulting Szolgáltató Kft. képviseletében Stotz Gyula résztulajdonos szignált.

Emlékeztetőül: Stotz annak a Finder Bt. nevezetű magánnyomozó cégnek volt a résztulajdonosa, amelyik sajtóhírek szerint szerződést kötött politikai ügyek hátterének felderítésére, és ennek teljesítése közben többek között Orbán Viktor, illetve Simicska Lajos volt APEH-elnök után kutatott. Egy a Hír TV-nek adott interjújában ezt maga Stotz is tényként tálalta, hangsúlyozva, hogy az ellenzék két vezető személyiségével kapcsolatban semmit nem talált. Azt az ügyben érintett egyik szocialista képviselő, Kapolyi László is elismerte, hogy egyik cége valóban szerződött a Finder Bt.-vel, de az adott kontraktusban szerinte szó nem volt személyek megfigyeléséről. Keller László, akit azzal vádoltak, hogy a Medgyessy-kormány közpénzügyi államtitkáraként a háttérből valójában ő rendelte meg Orbán és Simicska megfigyelését, kereken tagadta, hogy bármi ilyet tett volna. Ennek hivatalos nyomára a Kiss Péter kancelláriaminiszter által elrendelt viszgálat sem bukkant a Miniszterelnöki Hivatal papírjai között.

Ami az adásvételi szerződést illeti, abban Kollányi és a Stola Kft.-t képviselő Stotz abban állapodott meg, hogy a kft. a Hospinvest elnökének részvényeiből 15-öt vásárol meg névértéken. Egyébként egy opcionális kontraktusról van szó, azaz a szöveg szerint a szerződés az aláírás napjától érvényes, de csak akkor lép hatályba, hogyha a megtörtént az említett tőkeemelés. Ha ez kilencven napig nem következik be, akkor a kontraktus, minden következmény nélkül, semmisnek tekintendő.

A cégbírósági papírok szerint azonban semmi nem jött közbe, legalábbis a részvénytársaság közgyűlése október 20.-án már úgy rendelkezett, hogy a cég alaptőkéjét 600 millió forintról 846 millióra kell felemelni. Az Index érdeklődésére Kollányi azt válaszolta, hogy ez az adásvételi szerződés szigorúan magánügy és üzleti titok, illetve azt mondta: a jelenlegi állapot szerint Stotz közvetve sem található meg a tulajdonosok között.

Az mindenesetre tény, hogy 2007 novemberének közepén a Stola Kft. végelszámolási eljárást indított, a végelszámoló maga Stotz volt.

http://index.hu/politika/belfold/stotz2961/