Nyekurity_ Creative Commons License 2008.06.09 0 0 3009

"Majdnem én is azt az AEG-vámpírt vettem, ...  milyen szerencse, hogy nem az lett belőle, mert ezt a középen hengerszűrős megoldást nem győzik szidni"

 

Ez a vámpír nem az a vámpír, - mondhatnám, de a hiba bennem van, mert csak annyit írtam, hogy van egy AEG Vampyr-om és nem írtam oda a típusát.

 

A helyzet az, hogy az AEG-nek egy csomó, egymástól meglehetősen eltérő kialakítású takarítógépe, porszívója fut Vampyr fantázianév alatt. Az enyém szerencsére nem az a "középen hengerszűrős" fajta, hanem egészen más, inkább a zcx 6205-re hasonlít egy kicsit, annyiban legalább is, hogy ebben is egy keresztben elhelyezett ciklonos, üríthető portartály van átlátszó műanyagból. A típus teljes neve AEG T2 Twin, ami arra utal, hogy ez egy "kétutas" porszívó, azaz használható az előbb említett, T-boxnak nevezett, mosható portartállyal, de ha akarod, akkor a portartályt kiveheted a gépből, és a helyére az S-bag-et teszed , és akkor úgy működik, mint egy szokvány, cserélhető, papír porzsákos porszívó.

 

A síkban redőzött, alakra formázott, mosható Hepa filter a tartály lenyitható végfalában kapott helyett, előzetes védelméről a ciklonszűrő, az abba benyúló kúpos "zokniszűrő" és egy finomlyukú szivacsos előszűrő gondoskodik. Az összesen hatrétegű szűrést a továbbiakban egy ugyancsak szivacs anyagú motorvédő szűrő, valamint egy lapos, fehér nemezszerű, kimeneti filter adja, a hátrafelé 45 fokban kifúvott levegő zsaluja alatt. Az összes szűrő mosható, és átlagban hetente egyszer ki is van mosva és összerakás előtt természetesen kiszárítva.

 

Ezt a gépet újonnan már nem forgalmazzák, az enyém már az ötödik évében van. Ez alatt az idő alatt egyszer került sor a szűrőkészlet cseréjére, brutto 5.500 forintokért, amiben a mosható Hepa ára is benne van. Ha porzsákkal használnám, akkor ennek az összegnek minimum a négy-ötszörösét fizettem volna ki porzsákra az elmúlt időszak alatt.

 

Akkoriban, amikor vásároltam, a Hepának még inkább csak a létére figyeltek, és nem annyira a fokozatára. A porszívó fedelére - egyebek mellett - apró betűkkel az van írva, hogy Hepa 10. Amikor a szaküzletben megvettem az említett, csereszabatos új Hepát, kellemes meglepetésként ért, hogy felirata szerint az már Hepa 12-es minőséget garantál. Akárhogyan is van, a porszívó hatékonyan, jól dolgozik, porszívózás közben, vagy utána sosincs "porszívó-szag", illetve nem áraszt semmilyen szagot.

 

Egyébként én is por-allergia miatt szereztem be, és tapasztalatom szerint - ha teljesen meg nem is szünteti, - de rendszeres használata lényegesen csökkenti a panaszokat.

 

Visszatérve a kiinduló pontra, tehát ennek az AEG-nek lapul egy forgópisztolyra emlékeztető, fölcsatolható kelléktára az íves markolat alatt.

 

Elnézést a hosszabb terjedelemért, nem tudom mennyire volt érzékletes a beszámoló. Talán teszek fel majd képeket róla.

Előzmény: tunderlala-3 (3007)