Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1610

Szia kisszszoros!

 

Megpróbálok neked sorrendben válaszolni és mellékelek pár fotót is a magyarázatokhoz.

1.) Amiatt áll falábon a kemence fele, mert előbb egy grillező-bográcsozó-tárcsázó

     épült és csak ezt követően merült fel a kemence ötlete. Ekkor pedig már nem volt

     kedvem újra alapot ásni, betonozni a kemencéhez. Ezért úgy döntöttem, hogy   egy duplán vasalt betonlapot öntök és arra építem a kemencét.

2.) A másik építmény az előbb említett több funkciós sütő. Látszik a fotón több oldalról. Láthatod azt a bizonyos betonlapot még kemence nélkül.

3.) A tűztérből a kemence elején megy hátra a kéménybe egy 140-es rozsdamentes csövön a füst. Kissé hátrafelé emelkedve, hogy az esetleges korom nem tudjon lerakódni benne. Olyan jó a huzat egyébként, hogy erre még esély sincs.

4.) Amiatt nem elölkéményes a kemence, mert ahogy említettem nem akartam már újra ásni, betonozni, de mégis elöl vezettem ki a füstöt csak egy cső beépítésével oldottam meg, hogy hátul legyen a kémény. Így nem kevés helyet nyertem egyébként az udvar javára!

5.) Erről csak annyit tudok mondani, hogy nem vagyok ács ezért így sikerült megoldani nagyon bika csavarokkal összeépítve az ácsolatot. Viszon ezt is saját magunk oldottuk meg! Olyan erős, hogy rá merek állni a gyenge 115 kilómmal.

6.)-7.) A kemence alja 80mm duplán vasalt betonlap 3:1 arányba kevert sóder cement keverékéből. A kemence tűztere alá 12cm vastagságú darált üveg került, ennek tetejére 20mm agyagba samot tégla ami a tűztér alja lett.

8.) Az ajtó teljes mértékben saját kezűleg készített ( pár elkapott pillanat készítés

közben a fotókon).

9.) A kemence két boltívből áll amiket kisméretű bontott téglából raktam kötésre. A belső keramikus agyagba a külső normál cementes falazó habarcsba rakva, mivel ezt már nem éri a tűz. A kettő közé amíg el nem fogyott addig szintén darál üveg, aztán tört üveg került szigetelés és hőtartás végett.

10.) Nem használtam semmiféle szövetet csak egyszerűen bevakoltam cementes vakolóanyggal. Sütéskor itt-ott kisebb repedések lesznek rajta ami szépen visszazáródik ahogy hűl ki a kemence.

11.) Valóban nyereg- vagy dongaboltozatos kemencét építettem, ki hogy ismeri .

Minden bontott kisméretű normál téglából van kivéve a sütőtér alját ami samott tégla.

Nekem beváltak ezek az anyagkombinációk, nagyon jól működik.

 

Kívánom midenkinek, hogy annyi öröme legyen úgy a kemencéje építésében mint később annak mindsűrűbb használatában ahogy nekem.

Ezért is javaslom, hogy amit csak lehet mindenki saját maga készítsen a kemencéjén!!!

 

Köszönöm az elismerét!

 

Üdv.

 

Tu-Ja 

Előzmény: kisszszoros (1608)