Epstein dr. Creative Commons License 2008.06.07 0 0 6612

Szőke Margit

 

Pártában temették el a lányt

 

Avar kori sírokat találtak a repülőtérnél (a Gyulát Békéscsabával összekötő út mellett)

 

2002. 07. 06.

 

 

Emberi koponyafelsőrészt találtak Gyulán vasárnap, a Göndöcs-kertben, az Erkel Ferenc Általános Művelődési Központ B épületénél, a fűben. A Gyulai Rendőrkapitányság a hozzájuk érkező bejelentés után az Erkel Ferenc Múzeumtól kért segítséget. Dr. Havassy Péter múzeumigazgató és Liska András régész megállapították, középkori a csontmaradvány.

A békéscsabai repülőtér melletti ásatáson legutóbb VI—VII. századi, kora avar kori sírokat találtak. Közülük az egyik, korábban már megbolygatott sírból — melybe lovat is temettek — gyöngyök, fémveretek, fülbevalók kerültek elő. A sírok feltárása tegnap befejeződött. Felvételünkön a sírban talált leletekkel Medgyesi Pál, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze (balról) és dr. Havassy Péter, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum igazgatója (jobbról).

 

— Vasárnap reggel a gyulai Erkel Ferenc Általános Művelődési Központ egyik munkatársa találta a koponyacsontdarabot, és jelentette be a rendőrségen — mondta Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum régésze. — A rendőrök a helyszínre mentek, és szakértőt kértek a csont korának megállapításához. Dr. Havassy Péter múzeumigazgatóval a helyszínre mentünk, és azt sikerült megállapítanunk, hogy egy fiatal nő homlokcsonttöredéke feküdt a földön, másodlagos helyzetben. Azaz biztos, hogy nem a temetkezés eredeti helyén került elő a koponyatöredék, hanem földmunka, tereprendezés során juthatott a megtalálási helyre. Nem olyan régen gázvezetéket építettek ott, esetleg annak a kidobott földjéből kerülhetett a felszínre. Az sem biztos, hogy a megtalálás helyszínén bolygattak meg temetkezési helyet, hiszen csupán egy tenyérnyi homlokcsonttöredék került elő. Ebből semmiféle következtetést nem lehet levonni arról, hogy ott temetkezési hely lenne.

— Mit állapítottak meg a koponyacsont koráról?

— Középkorinak gondoljuk, azért, mert körülbelül másfél-két centiméter szélességben és 8—10 centiméter hosszúságban, a homlokcsont teljes szélességében végigkövethető bronz-patina nyomot láthattunk rajta, amely zöldre oxidálódott. Ez számunkra egyértelműen azt jelenti, hogy középkori embercsontról van szó, mert akkoriban a pártában eltemetett fiatal lányok sírjaiban találtunk hasonlóan elszíneződött csontokat. Akkor a középkori pártákat bronzzal, ezüsttel díszítették, ennek nyoma maradt meg a homlokcsonton.

— Mi lett a csont sorsa?

— Egyelőre a múzeum ideiglenes raktárában helyeztük el, majd a többi embercsonthoz hasonlóan ez is Szegedre vagy Budapestre kerül antropológusokhoz.

Liska András elmondta, jelenleg Gyula és Békéscsaba között dolgoznak a 44-es főút szélesítésének területén, ahol már a harmadik lelőhelyet tárják fel. Az első lelőhelyre a jánoszugi vasúti átjárónál akadtak még áprilisban, a másodikra a gerlai elágazásnál. A harmadik lelőhely feltárása szintén április óta folyik a békéscsabai repülőtérnél. Ezen a területen egy szarmata kori település van és kora avar kori temetőrészt, sírokat is találtak a napokban.