Törölt nick Creative Commons License 2008.05.31 0 0 225

Amikor nagy nyilvánosság előtt (vagy legalábbis ezen a fórumon) :-) azt állítottam, hogy az aktívszenes-ioncserélős kancsóval szűrt nálam nem vált be, részben elnézhettem a dolgot: a kellemetlenséget valószínűleg nem az ioncserélő által hozzáadott nátrium okozta.


Állítólag káliumot is tesz bele. Ez igaz lehet szerintetek? Ha nem káliumot, akkor vajon mit még?


Kémiában sajnos annyira nem vagyok otthon, iskolába sem tegnap jártam. (Bár kedveltem a kémiát, de inkább csak az alapvető vagy érdekesebb részeit, részletekre nem nagyon emlészem.)

 

Főleg új betét behelyezésekor érezhető is egyébként egyfajta sós íz, ezt a gyártó maga is elismeri a honlapján. Hitelesnek elfogadható információt a következőket találtam:

 

-------------------------------------------


http://www.brita.net/hu/faqs_household.html?L=25#14 


Mi a különbség a kation ill. az anion típusú ioncserélő gyanta között?


- Ioncserélő gyanta létezik kation- ill. anioncserélő formában. A BRITA vízszűrő betétekben kationcserélő gyanta található. Ez a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium,ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű hidrogén ionokra. Az anion cserélő gyanta a negatív töltésű ionokat (pl. nitrátok, szulfátok és foszfátok) cseréli szintén negatív töltésű klorid és hidroxid ionokra. Ezeket legfőképpen nitrát szűrőkben használják.


http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/jogszabalyok/vizengedelyek/2004/1359.doc 


HATÁROZAT

 

Közegészségügyi szempontból engedélyezem a Brita GmbH (D-65232 Taunusstein, Heinrich-Hertz-Strasse 4.) által gyártott Brita Fjord, Atlantis, Aluna Calendar, Aluna Memo, Space Saver kereskedelmi nevű, aktívszén szűrőt, kationcserélő gyantát és ezüstözött aktívszén fertőtlenítést tartalmazó szűrőbetéttel felszerelt háztartási ivóvíz-utótisztító (kancsós) kisberendezések alkalmazását az ivóvízellátás területén az alábbi feltételekkel...

 

...3. A berendezésekben a következő ioncserélő gyanták használhatók:


- Bayer AG (Németország) által gyártott, enyhén savas, (H+) ciklusban levő, Lewatit CNP C kationcserélő gyanta;
- a Purolite GmbH (Németország) által gyártott, enyhén savas, (H+) ciklusban levő, Purolite C107  kationcserélő gyanta.

------------------------------------------------------------