rokakutya Creative Commons License 2008.05.29 0 0 1510

Szia!

Tüzépen vett samot téglákból tűzálló habarccsal fel lett húzva 5 sor, a hatodik sor az alja telibe, cca 110*90-es alapterület, a tetejére csináltattam 5mm-es kazánlemezből 45fok-os szögben szűkülő,  három téglasornyi "bubot" :) 13-as átmérőjű kéménnyel, billenőzsaluval. Egy barátomnak raktak már kemencét és az első éven bedőlt a teteje, azóta sincs kemencéje, gondoltam én nem értek hozzá, majd a vas megtartja :) A vaslemezre cca 2-3cm vastagon sima kvarchomok ment majd rá sorban a többi samot. Kapott egy kis dryvit hálót meg agyagot, hogy ne látsszon a tégla éle, majd még dryvt + vakolatot ( a kéményre is popszegecseltem hálót, hogy ne nézzen úgy ki mint a lacipecsenyés sütödéje, és sima kültéri fehér festékkel lekentem.

 

Az esővel úgy függ össze, hogy ha átmelegszik, bitangul süt, de a tűztér a sütőtér is, azaz befűtöm, majd miután kikapartam a parazsat, berakom a cuccot és lezárom a zsalut mint a cserépkályhánál régen tették. Viszont, ha esett az eső és nem száraz a kemence akkor a párolgás olyan sok hőt von el, hogy hamar kihűl.

Viszont hogy mennyire nedves azt elég nehéz volt kiszámolni és volt már úgy, hogy újra be kellett gyújtanom félidőben, meg úgy is, hogy túlságosan forró volt és 15 perc alatt sz'rrá égett a tészta.

 

 

Előzmény: Sütögető (1508)