Törölt nick Creative Commons License 2008.05.28 0 0 88

http://nol.hu/budapest/cikk/493059/

 

Pillepalack-lerakóvá váltak a parkok Budapesten a szemét 40 százaléka nem a kukában, hanem a zöldben landol Bárkay Tamás • 2008. május 26.  

70-80 ezer kiszippantott pillepalackot szednek össze a Főkert emberei a város kiemelt zöld területeiről - nem tévedés: egyetlen hét alatt. A kertészeti cég büdzséjének harmadát kénytelen takarításra költeni, ahelyett hogy a pénzből a növényzetet ápolná.

Megszámolták: a Városligetben hetente durván 14 ezer pillepalackot szednek össze a bokrok közül, a fák alól a Főkert emberei, a Margitszigeten kis híján 13 ezret. És ez csak az átlagos nyári napok forgalma. Ha a parkokban valamiféle rendezvény van, a szám a többszörösére ugrik, ugyanis a programszervezőknek csak a kibérelt helyszínt kell kiganézniuk, a környékét, ahol a plasztik másik része landol, egyáltalán nem. Ez a Főkertre marad, amelynek vezérigazgatója úgy számol, hogy a kiemelt zöld területek teljes PET-termése simán eléri a heti 70-80 ezer darabot.

Kocsis László elmondta: a cég nyaranta 100 emberrel takarítja a parkokat, és csaknem félmilliárd forintot költ arra, hogy legalább nagyjából civilizált képet mutassanak. Az öszszeg brutális: a társaság teljes éves büdzséjének több mint harmada. Ha ezt a kiadást - legalább részben - megúsznák, sokkal több mehetne a flóra ápolására, növénytelepítésre, játszótér-felújításra stb., de egyelőre semmi jele, hogy levennék a válláról a terhet.

Pedig a cégnek több javaslata is volt. Az egyik, hogy a parkbeli üdítőárusoktól, akik egyébként csinos kis extraprofittal dolgoznak, ne csak a közterület-foglalásért kérjenek pénzt, hanem erre tegyék rá a rendrakás költségét is; ezt a Főkert megkapná, és mindjárt beljebb volna - de nincs napirenden a felvetés. A másik, ugyancsak évek óta futó elképzelés az, hogy legalább a legfontosabb parkokban (Margitsziget, Városliget) tiltsák be a visszaválthatatlan palackos italok árusítását - ebből se lett semmi.

A Főkert Zrt., amely 5 millió 900 ezer négyzetméternyi területet takarít - parkokat, sétányokat, fasorokat -, évente 14 500 köbméternyi hulladékot gyűjt össze, szállít és ártalmatlaníttat. 2200 szeméttárolója van városszerte, de részben feleslegesen: a becslés szerint Budapesten a pillepalacknak és a többi szemétnek csak a hatvan százaléka köt ki a kukákban, a többit a zöldből kell összebogarászni.