pert1 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 35

Szvsz a mindenféle törvényeket, rendeleteket amik megszabják az egyes élelmiszerekben található mérgező anyagok határértékeit, nem tudósok, hanem politikusok meg jogászok hozzák. Ez a paprika aflatoxin meg jól fel lett fújva. Miután kb ugyanakkora határértéket szabtak meg az 1-2 grammnyi mennyiségben fogyasztott paprikára, mint az 50-100 szoros mennyiségekben fogyasztott mogyoróra meg gabonafélékre, nyilván senki se tudta volna megmérgezni magát paprikával. Ha 10 deka pirospaprikát megeszik valaki naponta, akkor esetleg hónapok alatt, bár 1-2 nap alatt inkább a gyomra megy tönkre az erőspaprikától.

 

A 25%-os hibahatár, meg nyilván a mérési módszerből adódik, ennél nagyságrendekkel nagyobb hibát lehet pl elkövetni, a sok tonna paprikából való mintavétel során. És azért ezek a határértékek néha hasraütéses módszerrel születnek, a tudósok pl megállapítják, hogy 5000-15000 mikrogramm okoz károsodás, és akkor a határértékmegállapítók meg veszik pl az 5000 mikrogramm ezredrészét megengedett mennyiségnek.

Előzmény: T.Howard (30)