Törölt nick Creative Commons License 2008.05.19 0 0 36

22 millás adósság akadályozza a FIB megszüntetését

 

Feljelentik a Fiatal Baloldalt

 

Bajban vannak a Zuschlag szellemétől szabadulni vágyó ifjú szocialisták! Hiába mondták ki szombaton a szervezetük, a Fiatal Baloldal (FIB) jogutód nélküli megszűnését, egyáltalán nem biztos, hogy be is jegyzi azt a bíróság. Több mint 22 millióval tartoznak már 7 éve, és most a hitelező debreceni cég feljelenti őket csalás miatt.

Zuschlag János maga is elnöke volt a FIB-nek, így sokszorosan is nyomasztja az ifjú szocialistákat a Zuschlag és társai elleni bűnszervezetben elkövetett csalás vádja. Szombati kongresszusukon ki is mondták a FIB jogutód nélküli feloszlatását, majd a küldöttek magánszemélyként létrehozták a Societas nevű új szervezetüket. Több küldött is arról beszélt, meg kell szabadulni a Zuschlagügy okozta súlytól. Ez talán sikerül is. Csakhogy a FIB addig létezik, amíg a megszűnést a bíróság be nem jegyezte, ehhez pedig szakértőnk, Kamarás Péter ügyvéd szerint igazolni kell, hogy nincs tartozásuk. Ám a rendelkezésünkre álló iratok szerint a FIB-nek több mint 22 millió forintos tartozása van.

Mint azt januárban megírtuk, még 2001-ben megbízták a PAC 2000 Kft.-t, hogy rendezze meg Debrecenben az EU ifjú szocialistáinak nyári táborát. Meglátogatta a tábort Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök és Kovács László, az MSZP akkori elnöke. A tábor „jól sikerült”, még 1,3 milliós kárt is sikerült okozniuk a fiataloknak. WC-k éppúgy összetörtek, mint faházajtók, tetőablakok.

A cég azonban azóta sem kapta meg a pénzét, ami mára már több mint 22 millió forint. Pedig bíróság is megítélte nekik, ám a végrehajtó gyakorlatilag semmi értékeset nem talált a FIB-nél. A jogos követelés érvényesítésével még Sándor István, azaz a Papaként közismert volt fedett nyomozó is megpróbálkozott, hiába.

– Megbízóm feljelenti a FIB-es vezetőket – mondta lapunknak Papa.

– Csalás miatt teszünk büntetőfeljelentést a rendőrségen – tette hozzá Godóné Kiss Emma, a PAC 2000 vezetője.

Kamarás Péter szerint ha a büntetőeljárás megállapítja a csalást, a károsult polgári kártérítési pert indíthat a felelősökkel szemben. Az ügyvéd hozzátette: a FIB megszüntetését bejegyző bíróságnak egyébként hivatalból kell vizsgálni a tudomására jutó tartozások kérdését, és adott esetben fel kell szólítania az illetékes főügyészséget, hogy törvényességi vizsgálatot folytassanak le a szervezetnél.

– Az összes vitatott kérdést le kell rendezni, nem hagyunk magunk mögött elvarratlan szálat – közölte kérdésünkre Varga László, a FIB utolsó és a Societas frissiben megválasztott első elnöke.