Teljesen új dolgokat mondtál nekem. Igaz, az láthatóan érintetlenül hagyott, amit én írtam neked. No mindegy. Nem akarlak meghódítani a szó képletes értelmében (sem).
Nos. Azt talán te sem tagadod, hogy az ősember élete a kezdetekben az állatvilágból vett analógiákkal vizsgálható. Főleg a főemlősök ugye, Darwin óta. A majmok többsége csoportokban (hordákban) él, és megoldották valahogy az egzogámiát. És van még egy jellemzőjük. Nem szövetkeznek a szomszéd hordákkal. És a legfőbb jellemzőjük: saját vadászterületük van, amit szó szerint foggal-körömmel védenek.
És már el is mondtam, hogyan is kellett kezdődni az emberiség történetének akárhány fokozatra (három, vagy harminc) bontjuk fel a történelmet.
Ezt az őskor őskorát neveztem én atomizált-, mostmár inkább a független nagycsaládi korszaknak. Azért a nagycsalád szót használom az engelsi horda helyett, mert az a közösség nem összeverődött menekültekből állt, hanem nagyon is jól szervezett volt, hiszen legalább annyit feltételezhetünk róla, mint az állatokról. Ugye?
Ez az őskor őskora az eddigi 150 ezer évből legalább 100 ezer évig tartott. Semmi jel sem utal az ellenkezőjére. Illetve egyetlen egy, az obszidiánkereskedelem, amin viszont még van mit kutatni.
Mostmár csak az a kérdés, mi is lehetett az őskor újkora. És itt már a sztem megjegyzést hozzá kell biggyesztenem a mondókámhoz. Sztem a szövetségkötés képessége az addigi ellenséggel (a szomszéddal), ez az a momentum, ami a hss-t aznv-től megkülönbözteti. Ezért halt ki az egyik, és ezért tudta kiszorítani a másik.
Ha ez a feltételezés igaz, akkor megvan a dátum is. Valamikor 30-35 ezer éve kezdődött a klánosodás, ami egy-két ezer év alatt a(z általam használt fogalmat jeölő) törzsek kifejlődéséhez vezetett. Vagyps az őskor újkora a törzsi társadalmak kora.
Mint tudjuk a történelem hajnala (lyó kifejezés:-))) a nagy ókori birodalmak kialakulásával kezdődött. Azt még senki sem magyarázta meg nekem, hogy a "boldog" ősközösségi állapotokat mi a fenének is cserélték fel tömegek a sanyarú rabszolgalétre. Marx jött a magántulajdonnal, dehát az tényleg lejárt lemez. Kell valami ésszerű, magyarán közös érdek alapú magyarázatnak lenni.
És van, de az más történet. De mint tudjuk, az ókori rabszolgatartó birodalmak elbuktak, és azóta még más formációk is. Szóval az általad emlegetett hármas osztás már legalább hatos.