Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.14 0 0 32
(Folyt.)


Előző opuszaiban Rezun, mint a kétszer kettőt, meggyőzően bizonyítja, hogy nem is Németország támadta meg a Szovjetuniót, hanem pont az ellenkezője történt. Háááát, Hitler szinte néhány órára/napra megelőzte Sztálint. Egyszerűen nem volt mit tennie, különben a Vörös Hadsereg már 41-ben bevette volna Berlint.
Utolsó irásában Rezun azért elismeri - igen, mégis csak Hitler támadt. Valószínűleg eljutott az agyáig, hogy manapság Oroszországban a német tábornokok visszaemlékezéseit jóval gyakrabban adják ki, mint a szovjetekét. Azokban pedig feketén-fehéren ez áll: ,,A szárazföldi haderő parancsnoka 1940. július 21-én tudta meg a Hitlernél tartott megbeszélésen, hogy az utóbbi terveket sző Oroszország lerohanásáról." (H.Got ,,Páncélos hadműveletek").
Bár, az is igaz, ez egy csöppet sem zavarja a történelem ,,hol a pirossozóját", V.,,Szuvorovot". A legújabb ,,történelmi" alkotásában ismét mint a kétszer kettőt bizonyítja, hogy Adolf ezt azért tette, mert egyszerűen elmebeteg és szuicid hajlam volt. Sőt, a tábornokai is mind idióták voltak, meg a miniszterek is, a társaság kedvéért. Meg amúgy is - az akkori németek is marhák. Tetszenek tudni, olyan kis kedves, naív, gyengeelmélyű egyének. Őket meg éne sajnálni, de az a gonosz Sztálin bezzeg helyette több tízezres harckocsi armadáival megverte őket.
(Nem szép szó a marha, de ha már egyszer bevezette azt az irodalmi lexikonba a nóbeldíjas A.I.Szolzsenyicin, akkor mi is használhatjuk, nyugodt szívvel (A fordítótól - iaz eredeti szövegben az orosz ,,pridurok" szó szerepel, amit az irodalmi orosz nyelvbe valóban Szolzsenyicin hozta be, a magyarban leginkább az ,,agresszív félnótás" felelne meg, de maradtam a ,,marhánál":))
Meg amúgy is, Németország egyáltalán nem volt kész a háborúra, semilyen tekintetben sem. És csupán az égbekiáltó hozzá nem értés nemzetközi politika szintjén, a totális analfabetizmus hadtudományok terén, az önámítás, ami összeegyeztethetetlen volt az ország valódi helyzetével vitte bele Hitlert és társait ebbe az öngyilkos hazárdírozásba.
Tételezzük fel, hogy igaz ez az állítás. Viszont három hónap alatt ez a ,,háborúra teljesen felkészületlen" Wehrmacht végigrobogott 1200 kilométert a szovjet területen, és 1941. szeptember 30-án már Moszkvát fenyegette. Ahhoz, hogy haza lehessen őt zavarni majdnem három évre volt szükség (a Moszkva és a határ közötti útvonalra gondolok, félreértések elkerülése végett) nem kis áldozatok árán, méghozzá az USA és Anglia segítségével. Ekkora sikert egy háborúban, három hónap alatt, nem lehet elérni mindössze egy harcászati váratlansági tényező segítségével, főleg egy olyan hadsereggel szemben, amely - Rezun állítása szerint - kész volt a Berlin elleni hosszú menetelésre.
A következtetés már Rezun úr logikájából is automatikusan előjön - a Vörös Hadsereg még kevésbé volt kész a háborúra, mint a Wehrmacht. Akkor ez tulajdonképpen két, aháborúra teljesen felkészületlen hadsereg harca volt? Nekem úgy tűnik, hogy ez nem így van.

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (31)