Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.14 0 0 31
(Folyt.)

Viszont ne mélyedjünk bele az ,,Akvárium" elemzésébe. Ez tisztán irodalmi mű, ami leginkább a ,,Mesék felnőtteknek" sorozatba tartozik. És az ,,Öngyilkosság" kritikai boncolgatását is mellőzzük. Én mindössze rámutatok azokra a fogásokra és módszerekre, amelyek segítségével az ,,Öngyilkosság" nevet viselő történelem-irodalmi ,,hol a piros" játék szerzője átveri a bizalomteli olvasót.
Szóval, folytassuk. Abból ítélve, hogy volt tehetsége a nyelvekhez, elküldték őt tanulni a Szovjet Hadsereg Akadémiájára, ahol valóban képeztek az egyik tanszéken hírszerzési szakértőket. Viszont őt nem felderítő képzésre küldték (igazi felderítő tiszteket képezni szinte lehetetlen, itt tehetségre is szükség van. Egy ügynöki felderítő olyan, mint egy sakknagymester, vagy egy zeneszerző), még csak nem is felderítésközeli tanszékre, hanem ügyvezetői tanszékre, azaz egy pitiáner irodamunkást képeztek belőle, valamely nyugaton dolgozó katonai attasé apparátusába. Ezután meg elküldték a falusi srácot Belgiumba szolgálni. Kedvet kapott a nyugati jólétre, hát úgy döntött, hogy ott marad. Amit meg is tett.
Senki sem ítélte őt sem egyszer, sem háromszor, sem százszor halálra a Szovjetunióban. Olyat, hogy a vádlott távollétében lefolytatott tárgyalást (távollétében hozott ítélet) nálunk már a harmincas évek vége óta nem alkalmaznak. Ezt önöknek bármely harmadéves joghallgató elmondhatja. És nem is azért, mert a Szovjetunió lett volna ,,a világ leghumánusabb állama", hanem egyszerűen azért, mert a vádlott távollétében hozott ítéletnek semmi értelme. Ha elkövetett valamit, akkor majd ha elkapják - akkor igen, biztosan el fogják ítélni, és agyon is lövik. Itt már nincs mit csinálni. Nem hiszik? Hát akkor szerepeljen egy egyszerű példa - mikor ítélték halálra A.A.Vlaszov tábornokot? 42-ben? Nem! 1946-ban, amikor elkapták. Mikor ítélték el Krasznov tábornokot, Szemjonov atamánt, és a Fehér Mozgalom más tábornokait? 1920-ban? Talán 1930-ban? Nem! 1946-ban, amikor elkapták őket!

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (30)