Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.14 0 0 30
Ju.Veremejev ,,A történelem hamiskártyása"
(Recenzió V.Rezun ,,Öngyilkosság" című könyvére).

(Az illető az orosz hadsereg felderítésének és műszaki csapatainak nyugalmazott tábornoka, több aknakutató békemisszió vezetője, a világ tíz legjobb akna-szakértőinek egyike; jelenleg hadtörténész, író és szakíró).

I.Rész.

,,Viktor Szuvorov - V.B.Rezun hivatásos hírszerző tiszt művészi neve, aki 1978-ban szökött Nagy-Britanniába. A Szovjetunióban távollétében halálraítélték.
Miért támadta meg Hitler a Szovjetuniót? Készen állt-e Németország a háborúra? Úgy tűnik, mintha a válasz ezekre a kérdésekre nyilvánvaló lenne. Viszont nem ennyire egyszerű... Új könyvében Viktor Szuvorov, a reá jellemző meggyőző erővel bemutatja, hogy a hitleri Németország teljes mértékben nem volt felkészülve a háborúra."

Ilyen mutatós és szembeötlő bevezetővel kezdődik V.Rezun újabb irománya. Akkor kezdjük vele.
Először is - Rezun nem hivatásos hírszerző, és soha sem volt az. Csak egy közepes tehetségű politikai tiszt egy harckocsizó szaksznál, aki még a szeretett harckocsizó ezrede statjaival sincs tisztában. Ez rögtön szembeötlik, amint felnyitjuk az ,,Akvárium" nevet viselő első opuszát. Emlékeznek még remélem:
"...-Elől egy daru! - kiáltja rádión a hatodik harckocsi parancsnoka, akit előre küldtünk. ,,Darú? Emelődarú? Pontosan! Darú! Az egész szép zöld, az egészet álcázás céljából teleaggatták zöld lombokkal. Hol lehet a harctéren emelődarút látni? - Pontosan! Csak is egy rakéta ütegnél! Nem minden napos szerencse ám!" - Század! - ordítom. - Rakétaüteg! Harchoz... Előre!"

Mindezt úgy, hogy a harckocsizó ezred (nem rakéta-tüzér, hanem kifejezetten harckocsizó ezred) állományában két, 8T-210 típusú emelődarú is van (az egyik a javító-karbantartó, a másik pedig a műszaki-utász századokban). És például a megnevezett műszaki század daruja az adott helyen akár épen harckocsi akna-ekéket is rakhatott volna ki, egy erődített pont betonelemét engedhette volna le a katlanba; vagy a javító század darúja éppen cserélhette volna az egyik harckocsi tönkrement motorját. Mellesleg - a rakétaütegekben nincsenek daruk. Ezek kizárólag a rakéta-tüzér osztály technikai ütegénél vannak.
Ráadásul a rádió forgalomváltásban sincs olyan vezényszó-felszólítás, hogy ,,Század!". Ha a parancsnok az egész századhoz szól a rádión át, akkor - például - a következőt mondja (mondja - és nem ordítja, mert különben senki semmit sem fog hallani az éterben): ,,Neva-100, itt Neva-1. Erdőszél 300 méter északra - ellenséges rakétaüteg. Megsemmisíteni. Előre. Itt Neva-1". Ebben az esetben a ,,Neva-1" a század parancsnok hívója, a század többi tankja pedig ,,Neva-2", ,,Neva-3"... ,,Neva-10". A ,,Neva-100" az egy cirkulár, azaz általános, mindenkire vonatkozó hívó. Amikor a parancsnok bemondja a ,,Neva-100"-at, akkor mindenki számára világos, hogy a feladatot együttesen hajtják végre. Elfelejtette Rezun, nagyon elfelejtette a rádióforgalom szabályzatban rügzített módját, de az is lehet, hogy soha sem tudta. A főiskolán is rosszul tanult, ráadásul harckocsizó szakaszt sem sokáig vezetett.

(Folyt. köv.)