Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.13 0 0 21
(Folyt.)

(Szuvorov) ,,A legfontosabb másban rejlik. 1938-ban a Szovjetunióban intenzív munkák kezdődtek egy teljesen új típusú harckocsin, az ,,A-20"-on. Hogy mit takar az ,,A-20", erre egyetlen egy szovjet katonai tankönyv sem adja meg a választ. Lehet, hogy a könyvem publikálása után a kommunisták visszamenőleg majd kitalálnak valami magyarázatot erre az indexre, de egyelőre a világ nagyon sok szakértője számára ez az index megfejthetetlen marad. Sokáig kerestem a választ erre a kérdésre és végül a N183 gyárban találtam meg. Ez még mindig ugyan az a lokomotív gyár, amely, mint korábban is, a gőzmozdonyokon kívül, melléktermékeket is gyártott. Nem tudom, hogy helyes-e a magyarázat, de a veteránok azt mondják, hogy az ,,A" index kezdeti jelentése - autósztrádás. Számomra legalább is a magyarázat meggyőzően hangzik. Az ,,A-20" tank - a BT család további fejlődése. Ha a BT-nél a legfőbb jellemzője szerepel a nevében, akkor az A-20-nál a legfőbb jellemzője miért is nem alkothatja a név részét? Az A-20 lefőbb feladata - lánctalpakon eljutni az autósztrádákig, és ott, ledobva ezeket, a sebesség királyává változni."

Szenzáció! Ez, talán, az egyetlen hely a könyvben, ahol a tisztel író kételyeinek adott hangot kijelentve, hogy nem tudja, mennyire is helytálló a magyarázat. De még azután is, hogy hangot ad kételyeinek, még van képe ellentmndást nem tűrő, messzemenő, globális értékű következtetéseket levonni ebből, mert az ismételten EBM kategóriájú forrás számára ,,meggyőzően hangzik".
Mit is jelent valójában az ,,A" index? Mint azt a világ ÖSSZES, harckocsikkal foglalkozó szakértője tudja, a Harkovi gyárban ezzel az indexel jelölték a kísérleti, fejlesztés alatt álló termékeket. Ráadásul nem csak a tankokat. Lehet, hogy az ,,A" indexet viselő vetőgépet vagy gőzmozdonyt is az autósztrádák számára gyártották?
Így, például, a BT-7M harckocsinak ,,A-8" volt a gyári indexe. Bár, megelőzve a rezunoidokat, elmondható, hogy ez talán akár az ,,autósztrádázás" felé vezető első lépésnek is tekinthető, ezért lépjünk tovább. Az A-20 harckocsival párhuzamosan fejlesztés alatt állt az A-20G indexet viselő tank (Az A-20 hernyótalpas változata; olyan ,,autósztrádás" tank, csak lánctalapkon), amely utómunkálatok után az A-32 indexet kapta. Bárki, aki egy kicsit otthon van a harckocsik típustörténetében, tudja, hogy az A-32 - a legendás T-34 prototípusának (A-34) előfutára. Talán a T-34-t is az autósztrádások közé kéne sorolnunk?

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (20)