Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.13 0 0 16
(Folyt.)

(Szuvorov) ,,A BT kizárólag idegen területen történő bevetésre alkották, méghozzá olyan területek ellen, ahol jó utak voltak. Vessünk egy pillantást a szovjet szomszédokra."

Rezun úr stílusában, ellentmondást nem tűrő hangon kijelentem: a BT harckocsit Cristie amerikai mérnök kizárólag külföldi területen történő bevetésekre tervezte - a Szovjet Oroszország területére. És amint azt már demonstráltam, nagyszerűen megfelelt a mi területünkön történő bevetésekhez.
Úgy látszik Rezun néhány mondattal később már megfeledkezett arról, hogy milyen szépen ecsetelte, hogy ki és hol alkotta a BT prototípusát.


(Szuvorov) ,,Akkoriban, mint most is, Törökország, Irán, Afganisztán, Kína, Mongólia, Mandzsúria, Észak-Korea nem rendelkeztek jó utakkal. Zsukov a BT tankokat alkalmazta Mongóliában, ahol a terep laposs volt, mint egy asztallap, de kizárólag lánctalpakon alkalmazta őket, és nagyon elégedetlen volt velük: az utakon kívül a lánctalpak gyakran lerepültek, és a viszonylag nagy talajra gyakorolt nyomás miatt, még a tábori utakon is, a harckocsik alatt beszakadt a burkolat, és elakadtak."

Zsukov egyetlen megjegyzése, amit a BT harckocsikról találtam az összes, 1940 előtt kelt jelentésében vagy jegyzetében, illetve visszaemlékezéseiben, amik a Halhin-Gol környéki harcokkal foglalkoznak, mindössze egy tőmondat, és szó szerint így hangzik: ,,A BT-5 és BT-7 harckocsik túlságosan tűzveszélyesek"/12/. Mint ahogy láthatjuk, ez a megjegyzés sehogyan sem érinti a BT harckocsik terepjáró készségét. Ráadásul korábban már megadtam a választ arra, hogy Rezun ,,költészete" nagyon távol áll a valóságtól. Már ami a BT harckocsik terepjárókészségét illeti.

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (15)