Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.13 0 0 14
(Folyt.)

(Szuvorov) ,,Amikor Hitler elkezdte a ,,Barbarossa hadműveletet", gyakorlatilag az összes BT-t hátrahagyták a csapatok".

És ez is egy abszolute valótlanság. Rengeteg BT-t valóban ,,eldobott" a legénysége, de az oka ennek egyáltalán nem az volt, hogy - úgymond - többé nem volt rájuk szükség. Nagyon sok harckocsi (és nem csak a BT-k, hanem T-26, T-28, sőt, még a legújabb T-34 és KV harckocsik is) azért volt hátrahagyva, mert meghibásodtak menetvégrehajtás közben, és lehetetlen volt őket javítani a nagy zűrzavar és visszavonulás közepette, illetve hiányoztak, vagy nem érkeztek meg az alkatrészek. Nagyon sok járművet azért hagyott el a legénysége, mert kifogytak az üzemanyagból, nem volt hozzájuk lőszer, vagy egyszerűen gyalog próbáltak kitörni a bekerítésből, mivel így több esélyük volt az embereknek átszivárogniuk a német vonalakon.
A háború első időszakának fejetlensége minderre rányomta bélyegét és nem kímélte meg harckocsi-parkunkat. Ősszel a fronton másfél ezernél is kevesebb harckocsink volt, összesen. Rezun szavai után azt hihetnénk, hogy ezek kizárólag T-34 és KV tankok lehettek, hiszen ezeket aztán senki sem kívánta hátrahagyni. Hát nem. Például, 1941 októberének elején a Nyugati-front 483 tankkal rendelkezett, amelyek közül mindössze 45db volt T-34 és KV, a többi - BT, T-26, T-60, és néhány más típusú harckocsi.
A BT tankokat intenzíven és aktívan használták 1941-ben, 1942-ben, sőt, utána is (bár kisebb mértékben). Részt vettek a leningrádi blokád áttörésében, és a finn csapatok elleni harcokban a Karéliai-földszoroson. Például, a Karéliai-front 91. önálló harckocsizó ezrede, amit 1944. május 27-én állítottak fel, állt 14db BT-7, 5db BT-5 és 11db amerikai M3C harckocsiból.
A BT-k részt vettek a Kwantung-hadsereg megsemmisítésében, 1945 augusztusában. Például, a 6. gárda harckocsizó hadsereg állományában volt három önálló harckocsizó zászlóalj BT-7 tankokkal, és egy BT-5-el. /9; 145-151 oldal/.
Mint láthatjuk, a BT-re igen is szükség volt, a háború teljes ideje alatt, és őket nem azért hagyták el, ha sor került erre, mert hogy rájuk nem volt szükség szovjet területen.

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (13)