Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.13 0 0 13
(Folyt.)

(Szuvorov) ,,A BT-t csak is agresszív háborúban lehetett volna alkalmazni, csak is az ellenfél hátországában, csak is a lendületes támadó hadműveletekben, amikor a harckocsik hordái váratlanul betörnek az ellenség területére és, kikerülve az ellenállási pontokat, az operatív mélységben folytatják a támadást, ott, ahol nincsenek ellenséges csapatok, de ahol ott vannak a városai, hídjai, repülőterei, kikötői, raktárai, parancsnoki harcálláspontjai és kommunikációs központjai."

Ez a szövegrész egyszerűen fejbevágott. Olyan, mint egy axióma-gyűjtemény, amely et nem kell bizonyítani! Ezek szerint a BT-ket csak az ellenség hátországában lehetne használni, de a fronton, vagy saját hátországunkban már nem? Felmerül bennem az első naív, első éves tisztképzős növendék kérdése - ki döntött úgy, hogy az ellenség mély hátországában nincsenek csapatok? Talán érdemes lenne megkérni a potenciális ellenfelet, hogy vonja már össze csapatait a határainkhoz vagy frontvonalhoz minél közelebb, és ne hagyjon a hátországban egyetlen fegyveres egységet?
Kérem, külön figyeljenek arra a részre, amelyben arról van szó, hogy a BT a terület mélyébe hatol be, kikerülve az ellenállási pontokat. Erre még alább visszatérünk.

(Szuvorov) ,,A BT tankok megdöbbentően agresszív jellemzőit többek között az egyedülálló futóművének is köszönhette. A BT a tábori utakon a lánctalpakon haladt, de kiérve a jobb utakra, ledobta a nehéz lánctalpakat és tovább nagy sebességgel robogott rajtuk, mint egy versenykocsi".

Engem nagyon feszélyez ez a mondatrész ,,ledobta a nehéz lánctalpakat". Ez metafóra, vagy a ,,ledobás" alatt valóban konkrétan a hernyótalpak talajra történő levetését érti? Hm, nézzük tovább...

(Szuvorov) ,,De közismert, hogy a sebesség ellent mond a terepjáró készségnek: vagy adott egy nagy sebességű gépkocsi, amely jó minőségű utakon fut, vagy - egy lassú traktor, amely mindenen képes átgázolni. Ezt a dilemmát a szovjet marsallok a gyors gépkocsi javára döntötték el: a BT tankok teljesen magatehetetlenek voltak a szovjet területen található rossz minőségű utakon."

Ez is abszolute hazugság, mivel a BT kiválóan megbirkózott a Szovjetunió úttalan útjaival, és erre konkrétabban isrá fogunk térni néhány bekezdés után.

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (12)