Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.13 0 0 8
(Folyt.)

(Szuvorov) ,,A BT harckocsi legfőbb előnye - a sebessége. Ez a tulajdonsága annyira dominált a többi tulajdonsága felett, hogy még a tank nevében is kiemelték - gyorsjáratú."

Valóban, a BT kiemelkedett sebességével. Viszont tegyük fel a kérdést: valóban-e más harci tulajdonságok rovására lett elérve a sebessége a BT-nél? Ez a kérdés abból a szempontból lényeges, hogy amikor az egyik tulajdonság dominanciájáról beszélünk, akkor feltételezzük, hogy a többivel akad egy kis probléma...
Ismerünk olyan példákat, amikor egyes tulajdonságokat kizárólag a többi rovására lehetett forszírozni. Így, például, a modern angol harckocsik hagyományosan kiváló páncélvédetségét a mozgékonyság rovására érik el. A francia AMX-30 és a nyugatnémet Leopárd-1 harckocsik rendkívül mozgékonyak voltak azáltal, hogy csökkent a védettségük. Különös figyelmet kell szentelni annak, hogy a fenti állítás csak is úgy lehet mérvadó, ha a harckocsikat a saját korukbéli, azonos osztályba tartozó harckocsikkal hasonlítjuk össze. Ugyan ez érvényes a BT-re is.
Akkor hogyan is állunk a BT-vel? Valóban, nagyon magasfokú mozgékonysággal rendelkezett, de ez nem zavarta abban, hogy a legjobb legyen saját osztályában - könnyű harckocsik - a többi harci tulajdonság tekintetében. A BT-5 és BT-7 harckocsik meglehetősen erős fegyverzettel rendelkeztek - 45 mm-es ágyú (maga a maesztró is megemlítette korábban ,,a korához képest erőteljes fegyverzetet"). Még egyes korabeli közepes harckocsik is alulmaradtak vele szemben fegyverzet tekintetében, például a német Pz.III 37 mm-es ágyút kapott. A védelem, mint az összes könnyű harckocsinál, golyktól(puska/géppuska lövedékektől) volt hivatott védelmet nyújtani. Mindeközben a homlokpáncélzat vastagsága a korai modelleknél 13 mm volt, amit a későbbiek során 22 m-re növeltek, a BT-7-nél. Egy könnyű harckocsi számára ez egy igen komoly mutató. Mindebből következik, hogy a BT magas fokú mozgékonysága bár domináló tényező volt, de ezt nem a többi mutató rovására érték el.

(Szuvorov) ,,A BT - egy agresszor-tank".

Igen, a BT - agresszor. Ugyan úgy, mint bármely harckocsi. A harckocsi, már magában a definíciójában, azaz harcászati értelemben véve támadó fegyverzet, azaz agresszív. Viszont, a tisztelt fantaszta számora érthetetlen módon olyan jellemzést alkalmaz, amely a harckocsikra önmagában is érvényes. Csak ezt kizárólag a BT-vel szemben teszi, és a több harckocsiról megfeledkezik.

(Szuvorov) ,,Jellemzőiben a BT hasonlított egy kicsiny, de kifejezetten mozgékony lovas harcosra, Dzsingiszkán megszámlálhatatlan hordáiból. A világ nagy hódítója minden ellenségét a kizárólagosan mozgékony csapatai hatalmas tömegeivel győzte le. Dzsingiszkán az ellenfeleit leginkább nem a fegyverei erejével győzte le, hanem lendületes manőverrel. Dzsingiszkánnak nem kellettek a nehéz, lomha lovagok, hanem könnyű, gyors, mozgékony csapatokra volt szüksége, akik képesek voltak óriási távok megtételére, át tudtak kelni a folyókon, és be tudtak törni az ellenség mély hátországába."

Képzeljék el, hogy amit ír Dzsingisz hordáinak alkalmazásáról, a lovasságáról és a lovas harcosainak jellemzőiről - szintén agymenés és költemény. Nem hiszik? Olvassanak valami szakirodalmat az adott témában, vagy forduljanak a történészekhez, akiknek szakterületük Dzsingiz Kán hódításai. Én itt különösebben nem kívánok elmélyedni a témában; elsőzör is - ez kiesik az általam megválasztott téma keretein, másodszor pedig - nem akarom elvenni a kenyeret azoktól, akik szakértők az adott témában.

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (7)