Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.13 0 0 7
(Folyt.)


(Szuvorov) ,,1938-ban a BT harckocsikra diesel motorokat kezdtek szerelni. A világ többi részén ezt a példát csak 10-20 évvel később követik."

Ez sem igaz. A világ többi része semmivel sem kezdte ezt alkalmazni, mint mi. A háború előtt diesel motorokat kaptak egyes japán, olasz, és angol tankok. A háború alatt dieselekkel látták el a ,,Shermanok" egyes verzióit (M4A2 és M4A6), méghozzá a legyártott M4A2 közül közel 4 ezer darabot kapott a SzU, akölcsönbérleti szerződésnek megfelelően.
Ráadásul a dátumokkal is, mint általában, Vlagyimir Bogdanovicsnál bajok vannak - az első, diesel motorokkal rendelkező BT harckocsik (BT-7M) sorozatgyártása nem 38-ban kezdődött, hanem 1939 decemberében.

(Szuvorov) ,,Végül, a BT harckocsik a korához képest erőteljes fegyverzetet kaptak. Ennyi pozitívumot mondva a szovjet harckocsik mennyiségéről és minőségéről, csupán az igazság kedvéért, meg kell jegyeznünk egy egészen csekély hiányosságukat: ezeket a tankokat LEHETETLEN VOLT ALKALMAZNI SZOVJET TERÜLETEN"

Ez is egy kitaláció. Például, a 30-as évek elején a szovjet szakértők teljesen ellenkező véleményen voltak. Így, például, I.Halepszkij rendelkezésében, amit I.Ginsburgnak küldött a következő olvasható/11/: ,,...avezérkarnál meglévő ügynöki adatok szerint, ...a lengyel kormány vásárlást folytat Vickers 6-tonnás tankjaiból és Cristie 10-tonnás gyors harckocsijából, illetve erőteljesen készülnek ezek tömeggyártására... Vorosilov, Eideman és Tuhacsevszkij elvtársak egyetértenek abban, hogy kihasználva az angol-francia segítséget, a lengyelek már folyó év végéig képesek lennének legyártani több, mint 300 könnyű, 6-tonnás angol harckocsit, és közel 100db közepes, Cristie típusú harckocsit... A következő évben ezt a számot megduplázhatják...Ez nagy aduttot adhat a kezükbe, már ami a páncélos erők alkalmazását illeti, amit ki is fognak használni, mivel Cristie tankjai... mint egyik másik típus sem, a legnagyobb mértékben megfelelnek az SzSzKSz területén vívandó manőverező háborúhoz. Ebből küövetkeztetve, a Tanács célszerűnek tartja... hogy mielőbb kivizsgálásra és megvitatásra kerüljön annak kérdése, hogy azonnal rendszeresítve legyenek a megnevezett harckocsi-típusok és azonnal kezdődjön el sorozatgyártásuk - még a kísérleti munkák befejezése előtt -, hogy vissza tudjunk verni egy lehetséges agressziót..."
Látja, ,,mivel Cristie tankjai... mint egyik másik típus sem, a legnagyobb mértékben megfelelnek az SzSzKSz területén vívandó manőverező háborúhoz." Rezun meg azt állítja, hogy LEHETETLEN. ,,Nekünk annyit hazudtak már!", - akkor most kinek is higgyek?


(Folyt.köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (6)