II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.08 0 0 6325

"Маламир е средновековен български кан, управлявал България от 831 до 836 г. Маламир е третият (най-малкият) син на кана субиги Омуртаг."

 

"Azok a pontusi bolgár törzsek, amelyek 630--635 között lerázták magukról az avar fennhatóságot, független szervezetbe tömörültek. Az onogur-bolgár törzsszövetség vezetője, Kuvrat (Kubrat) politikailag és gazdaságilag a Bizánci Birodalomra, az avarok ellenségeire támaszkodott. A bizánci--onogur barátság Kuvrat haláláig (669 előtt) zavartalan volt, és évtizedeken át megóvta a birodalmat a keleti nomádok váratlan becsapásaitól."

 

(Bóna István: A középavar kori átalakulás; in: Bartha szerk. i. m. 325.)

 

 

Ennek a var-khun igát lerázó Kubratnak két fia végül kénytelen volt bebocsátásért kopogtatni az egykori vezérnépnél. Pallas Nagy Lexikona: "öt fia közül Batbaján az elhatalmasodó kozároknak hódolt meg; Aszparuk az Al-Duna mentén alapított uj államot; a negyedik és ötödik fia az avarok közé Pannoniába költözött, s valószinüleg ennek az emléke maradt meg hagyományainkban, midőn a hunok vagy magyarok első bevándorlásáról beszélnek, mi krónikáink zavaros kronologiája szerint is a VII. sz. második felében (677-, 700-, 701-ben) történt, s tekintve, hogy a Kuvrát uralma alá tartozó törzsek egyikét unugurnak nevezték".

Előzmény: II. Kastilias (6321)