TaroV Creative Commons License 2008.05.06 0 0 36255
Elmondok egy példát, ami mostanában és már egy ideje bosszant:
A Balog Sanyi és a Füredi Gyuszi pár éve erölteti az alapellátásban a kizárólag teljesítményfinanszírozást.

Na most:A malackáék hirdették ihol, hogy túl sok az orvos-beteg találkozó (ebben pl. igazuk volt). Erre most jönnek, hogy akkor teljesítményfinanszírozzuk az alapellátást.

A finanszírozás ebben a tárgykörben sokkal drágább, pazarlóbb, és a minőség romlását eredményezi.

A miért pedig:Ha kizárólag teljesítményt finanszíroz és peremfeltételként állítja, hogy a betegellátás biztonsága érdekében minden körzet munkájára szükség van, akkor a telj.díjat úgy kell meghatároznia, hogy a 900 fős település vegyes körzetében, a napi 15 orvos-beteg találkozó rentábilissá tegye a háziorvos vállalkozását, akinek nagyságrendileg ugyanannyi költsége van, mint az 1800 fős felnőtt praxisnak.
Ha ezt végig gondoljuk akkor azt jelenti, hogy a falusi kiskörzet orvosa éppen vegetál, a közepes körzet orvosa már jólétben él, a városi nagy körzet orvosa meg egyenesen gazdag lesz (a megvalósítás ebben az esetben kb. 70%-al növeli az alapellátás finanszírozási igényét). Tehát a finanszírozás igény jelentősen nő.

A minőség azonnal romlani kezd, mert az orvos abban lesz érdekelt, hogy minél több beteget lásson (el). Egy szint után, ahogyan zsugorodik az egy betegre fordítható idő, úgy romlik az ellátás minősége, gyakorlatilag lineárisan.(ezzel válaszoltam a kérdésedre, bár még ezer példám lenne).

Az könnyen belátható, hogy a rendszer szempontjából a legelőnyösebb az, ha max15% nyereség keletkezik átlagosan az összes körzetben, nagyon kis szórással.
Ez a teljesítményfinanszírozás viszont pont a jövedelmezőség területén fog kialakítani olyan különbségeket, hogy a nagy városi körzet orvosa havi milliós nyereséget termel, melyet fizikai képtelenség a legnagyobb jóindulat mellet is, fejlesztésekre fordítani (a teljes szakmai minimufeltétel kb. 1,5 millió), míg a kiskörzet orvosa nem fogja tudni az EKG-t lecserélni, vagyis a minőség romlás a finanszírozás rendszerébe van "beletervezve".
Előzmény: kheiron (36247)