gazo2 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 306
A Vaskút téma alatt hírt adtam arról, hogy a Vaskúton május 11-én, Pünkösd vasárnapján rendezendő Német Kisebbségi Nap keretében megkoszorúzzák Flach Pál neves helytörténész emléktábláját. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a emlékbeszédre engem kért fel a Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
A Bácska neves helytörténészének könyvei közül kettő kifejezetten Bajával foglalkozik, Baja német utcaneveivel és a város kiváltságlevelével.

A II. világháború után dr. Flach Pál Münchenben telepedett le. Így munkái kivétel nélkül német nyelven jelentek meg. Nehezen hozzám eljutott könyvei olvastán ismertem meg munkásságát, és támadt az a gondolatom, hogy miután soha semmi elismerésben nem részesült, köszöntsük 80. születésnapján (1987-ben) egy plakettel. A Türr István Múzeum igazgatója, dr. Kőhegyi Mihály, neves éremtudós azonnal felkarolta a kezdeményezést. A plakett megmintázására Bartos Endre festő- és szobrászművészt kértem fel. Flach Pál arcképének megmintázásához a fotót fő művéből, a Vaskút monográfiából választottam ki. Gondot okozott az érem hátoldalának felirata, ugyanis a latin nyelv a helytörténet fogalmat és szót nem ismeri. A felirat megfogalmazására felkértük Rádóczy Gyulát, a magyar éremtudomány kiválóságát.
Flach Pálnak nagy örömet szerzett az érem.
- Legalább így, ércbe öntve marad utánam valami - írta köszönő soraiban. Erre én azt válaszoltam, hogy könyveivel alkotott ércnél maradandóbbat.
A tiszteletére készített plakettből - amit biztosan tudok -, a Türr István Múzeumban, a művész hagyatékában és nálam is van egy-egy darab.
Flach Pál eredeti szándéka az volt, hogy kéziratait a Bajor Állami Könyvtárnak adományozza. Kőhegyi Mihály kérésére szándékát megváltoztatta, és a felbecsülhetetlen tudományos értékű, mintegy másfél folyóméternyi iratát a bajai Türr István Múzeumnak adta.

Tisztelettel:
Gál Zoltán