II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.01 0 0 6151

"Kora avar sírokat sikerült feltárnunk Tiszavasváriban, a Wienerberger Téglagyár egyik leendő bányájának területén, s bár a feltárás nem kapcsolódott a tárgyalt útépítésekhez, csodálatos leletanyaga miatt figyelmet érdemel. Az ásatás legfőbb eredményeként könyvelhető el a négy kora avar sír feltárása, melyek közül kettőből kiemelkedően gazdag leletanyag (ezüst fülbevalók, gyöngysorok, két bizánci aranyszolidusz, egy kék színű üvegből öntött, monogramos exágium [próbasúly], díszített csontlemez, aranyozott ezüst kantárveretek, zabla, kengyelpár stb.) került elő. Temetéskor a két gazdag halott mellé megnyúzott birka bőrét, az egyikbe megnyúzott ló bőrét helyezték el.11 A temetkezések további érdekessége, hogy a Tiszavasvári határban már korábban feltárt két lelőhely mellett12 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a kora avar kor egyedüli emlékei a most feltártak, gyaníthatóan a kaganátus északnyugati gyepűterületére vezényelt, határőrzéssel megbízott katonai arisztokrácia emlékei.

A Nyírtura határában feltárt ötvenöt sírból álló temető a Kárpát-medence egyik legkeletibb késő avar lelőhelye. Ritka szerencse, hogy a telephez tartozó temető is előkerült. Maga a telep négy házból és további telepobjektumokból állt. Leletanyaga szegényes, kevés kerámia és nem túl sok állatcsont fordult elő. Utóbbiak beható vizsgálata alapján felmerült annak a lehetősége, hogy pl. enyvkészítéssel foglalkoztak az itt élők.13 Kerámialeletei alapján ugyancsak a 7. század végére, a 8. század elejére datálható a székelyi határban kiásott tizenhat ház egyike. Az Árpád-kor időszakát húsz ház reprezentálja a tavalyi ásatási anyagból. Közülük a székelyi ásatáson feltárt tizenhat ház egy része már a 9. század elejétől (a fentebb említett avar kori veremházat figyelembe véve akár a kései avar kortól) az Árpád-kor végéig használatban lehetett. Az eddig rendelkezésünkre álló kevés bizonyíték egyike ez arra nézvést, hogy az avar kori lakosság megélte a Felső-Tisza-vidéken az Árpád-kort.

11 A végtagcsontok és a koponya pozíciójából, valamint abból, ahogyan a lószerszám díszei elhelyezkedtek a sírban, megállapíthatjuk, hogy valóban belehelyezték a sírba az állatok bőrét

12 Tiszavasvári-Koldusdomb és Tiszavasvári-Eszenyi telek lelőhelyek

13 Vremir Mátyás hipotézise"

 

(Gergely Balázs: Új utak alatt -- A régmúlt emlékei -- Ásatások az autópálya nyomvonalán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; in: Korunk 2005. ápr.)