Koi-s Creative Commons License 2008.04.29 0 0 214
Szerintem a busa dolog működhetne. Persze szigorúan fehér busáról beszélek, mert a pettyes kiszűrné a zooplanktonokat is, ami ugye nagyon nem kívánatos dolog. Az igazi teszt persze az lenne, ha két egyforma tóban lehetne próbálkozni. Az egyikben busával, a másikban anélkül. Így a különbséget jól nyomon lehetne követni.

A fehér busa a szakértők szerint (bár köztük is sok ellentét van) csak az algákat képes kiszűrni a vízből, és csak ritkán „eszik” zooplanktont. Persze kérdéses, hogy kis tavakban mennyire érezné jól magát. Az algaszűrése talán nem okozna gondot, mivel bőségesen van utánpótlása a koi-k sűrű etetése miatt. Persze ésszerű mennyiségű telepítése gondoltam, nem kilós egyedekre.

Az amurral kapcsolatban már említettem pár dolgot a múltkor. Kis méretűnek tökéletesen bevált mint fonalas alga irtó. A tószéli fűnyírás maradványait is sikerrel ette meg. A gondok akkor kezdődtek, mikor elkezdtek nőni, mert egyre többet kajáltak, s mikor egy hétre magukra hagytam őket, „leszüretelték” a tavirózsámat.
Érdekes még, hogy a koi-k és a vöröszárnyú keszegek is ellesték a taktikájukat, ők is ették a békanyálat, kis hajtásokat.

Tisztítónak egyébként a vörösszárnyú is jó. Megfigyeltem, hogy a tavaszi nagy bogárhajszolásuk a nyárra teljesen elmúlik, innentől kezdve szinte alig látni őket. Kíváncsi lettem miért történt ez, s fogtam párat hálóval. Ekkor lestem nagyot, mert a gyomruk tele volt fonalas algával, meg „zöld” részekkel. Ez még az amurok ideje előtt volt. Azóta már több szakíró is felfigyelt a jelenségre, s ők is alátámasztják a növényevő hajlamát. Idén újra meglesem majd őket, de egyenlőre a „bogaras” korszakukban tombolnak.

A kis fehér busáknak nagyon örülnék, előre is köszi a segítséget.

Üdv.: Koi-s
Előzmény: optimus prime (211)