passenger_to_frankfurt Creative Commons License 2008.04.29 0 0 6413
"Jogellenes, hogy kamera előtt hallgatják ki a tüntetőket

2008. április 29. 13:12

MNO

Sérti az emberi méltóságot, megfélemlítő, tehát jogellenesnek tekinthető, hogy a rendőrségen az előállított demonstrálókkal kamera előtt, kezükben sorszámmal mondatták el személyes adataikat. Az ombudsman ezért levélben szólította fel Budapest rendőrfőkapitányát, vessen véget ennek a gyakorlatnak – közölte az országgyűlési biztos hivatala kedden.

A közlemény szerint a rendőrségről szóló törvény felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy az intézkedésben érintett személyről, tárgyról és körülményről felvételt készítsen, a biztos álláspontja szerint azonban elfogadhatatlan az eljárás módja. A rendőrségnek megvan a lehetősége arra, hogy az érintettek adatait jegyzőkönyvben rögzítse, tehát nem volt indokolt, hogy az előállított polgárokat kamera elé kényszerítsék.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a személyes adatok védelmét szolgáló jogszabályok alapvetően és elsősorban az egyének méltóságát óvják, az ezt sértő gyakorlat pedig jogellenesnek tekintendő. Ezért az ombudsman felkérte a főváros rendőrfőkapitányát, intézkedjen annak érdekében, hogy hagyjanak fel ezzel a módszerrel, és a panaszban leírt módon többé ne vegyenek fel adatokat az előállítottakról. A biztos azt is kérte a főkapitánytól, hogy intézkedéséről 30 napon belül küldjön tájékoztatást – olvasható a közleményben.

(MTI)"