cumpika Creative Commons License 2008.04.26 0 0 165
Azért vigyázni kell az ásványi sókban „nagyon szegény” vizek fogyasztásával.
A szervetlen ionok jelenléte – ha nem is épülnek be a szervezetbe – sok életfolyamat helyes lefolyását befolyásolja. Veszélyes lehet a fordított ozmózissal kezelt vizet még, ionokat megkötő gyantás szűrökkel, teljesen megfosztani az összes oldott elektrolittól, ill. ásványi sótól.

A kérdés csupán az, hogy milyen koncentráció alatt értünk ásványi sókban „nagyon
szegény” vizet? Erre a Debye-Hückel féle elektrolit elmélet ad kielégítő választ.
Amikor a víz elektromos vezetőképessége 10 μS/cm alá kerül, a benne lévő ionok a közeget elektrosztatikus úton már nem képesek teljesen rendezni, a vízmolekulákat orientálni.
Ekkor mondják a bio-elektronika elmélete alapján, hogy ez a víz az életfolyamatok zavartalan lefolyására már nem alkalmas: nem bio-kompatibilis

Minden vízmolekula két pozitív és két negatív elektromos töltést hordoz, amelyek egy képzeletbeli tetraéder négy csúcsán helyezkednek el. Az ionokat mindig körülvevő elektromos térben ezek a töltések egy bizonyos irányba beállnak. Az oldott ionok környezetében a víz szerkezete rendezetté válik. Amint a vegyészek mondják, a
víz entrópiája csökken (negentrópia) és ebben a rendezett környezetben jelenhet csak meg az a jelenség, amit mi„életnek” nevezünk. Ilyen tekintetben az ásványi sók valóban szükségesek az élethez.

Előzmény: Uldin (161)