Törölt nick Creative Commons License 2008.04.26 0 0 8875
Nno, ha mán' itt vagyok. Egy kicsit élménybeszámolok.
Szóval, egy kicsit elqrtuk az időzítést, az elejét nagyjából lekéstük. Természetesen nem azt sajnálom, hogy nem hallhattam a bp-i rendőrfőokost, hanem, hogy a rendőrzenekart nem hallhattam. Biztos jó lehetett, na mindegy.
Na meg a tonfa csoport bemutatóját sem láttam.
Apropó, mi az a tonfa csoport? Mármint, tudom, mi az a tonfa, és a csoport, de ennek a bagázsnak van valami gyakorlati célja is, vagy csak amolyan délutáni üssük-el-valamivel-az-időt "hobbyszakkör" az RTF-en, amit aztán jól be lehet mutatni a zembereknek a rendőrnapon? :-)
Na, vissza. Nagyjából akkor értünk oda, mikor az Omega csoport változtatta "harctérré" a füves bemutató placcot. Érdekes vót. Bár azon kívül, hogy úgy 10 méterről lőtték egymást vaktölténnyel, semmi extrém nem volt. Amolyan adrenalin fokozó a militáns beállítottságú barmoknak (mint nekem :-P)
Apropó II., mi a különbség (ha egyáltalán van), az Omega csoport és a TeSz között? Mindekettő fekete ruhában van, mindkettő lő, mint az őrült, csak más a karjelvényük.
Aztán szépen körbejárkáltuk a sátrakat, meg az egyebeket. Megcsodáltuk a Rendőrség új járművét, a műszaki mentőszert, aminek körülbelül amolyan rendőrségi tűzoltó jellege van. Tömegoszlatáskor biztos jól jön, ha nem a tűzoltókat kell baszogatni, hogy oltsák már el az égő kukákat. :-)
Aztán sok érdekes dolog. Régi katonai járművek, forgalomtechnikai kisbusz a Heros jóvoltából, katasztrófavédelmis kocsi, bűnügyi technikusok, KBESz, és fegyvereket is kézbe lehetett venni. :-) Persze hogy kipróbáltam. Egy PA-63-assal sikerült közelebbről megismerkednem, ami tudomásom szerint nem tartozik a kedvenc típusok közé, de azért jó volt megtapasztalni, milyen a kézben. Volt még ott valami Lugerhez hasonló kütyű, egy - talán? - Mossbert, meg egy Mac vagy Uzi. De ezeket már nem "próbáltam".
Osztán jött a toborzó sátor. Rohadt hosszú sor volt... a ... büféknél, a sátornál viszont senki nem volt. :-) Gondoltam, akkor szerencsét próbálok, oszt megkérdezem, milyen lehetőségeim vannak, ha már vagyok olyan hülye, hogy rendőrnek akarok menni. :-) Azt mondták, végezzem el az egyetemet, szerezzek diplomát, oszt egy kétszer öt hónapos (legalábbis jelenleg, az illető szerint ez lehet, hogy változni fog) átképzéssel fakabátot :-P varázsolnak belőlem, és tiszti rendfokozatot kapok. Na itt az én egyik nagy dilemmám. Na jó, talán nem olyan nagy, de azért dilemma. Szóval, kapok egy hadnagyi rendfokozatot, talán egy csinos kis irodát is, de annyi tapasztalatom lesz, mint egy újszülöttnek a pókerben. :-) Aztán megismerkedtem pár rendőrrel, akik azt mondták, ne nagyon akarja utcai rendőr lenni, inkább karriert építsek. Gyanítom azt inkább azért mondták, mert manapság az utcai rendőrök megbecsülése nem épp irigylésre méltó. Az állatpolgár elküldi az anyukájába, ha kultúráltabb, akkor csak a picsába, hogy mi'jaz, hogy őt ellenőrizni merik az utcán, meg megszondáztatni. Hm... micsoda vérlázító dolog. És hát anyagilag sem épp irigylésre méltó. Ugyanakkor én, mint laikus, kivülálló idióta, fontosnak tartom, hogy egy rendőrnek legyen "utcai" tapasztalata. Egyrészt, hogy egyáltalán megismerje ezt is, másrészt, vezető beosztásban tudja, hogy hová, mibe küldi az embereit. Azt hiszem ez az, amivel mostanság egy bizonyos rendfokozat fölött vajmi kevéssé vannak tisztában. Meg aztán a másik problémám az volt, hogy tudomásom szerint nem nagyon kedvelik a régebb óta szolgálok, ha egy fiatal, zöldfülű tisztecske játsza az én-vagyok-a-Jani szerepet. Bár aztán ezt tisztába tettük, mert a fent említett rendőrök szerint nem azzal van a baj, ha egy újonc tisztet kapnak parancsnoknak, hanem az, ha a barom elszáll magától és megjátsza a kisfőnököt. Azt hiszem, ez tényleg logikus így.
Szóval kíváncsi lennék a ti véleményetekre is. Utcai meló (még ha csak rövid ideig is, tapasztalatszerzés céljából) vagy karrierépítés. Bár, ha minden jól megy, négy évem van még (3 az egyetem plusz 1 az átképzés), addig meg még változhat a helyzet... Bár... kérdés, melyik az esélyesebb, a változás, vagy, hogy Kubában demokratikus választásokat tartanak? Fene tudja... :-)))
Amúgy ha mégis odakerülök tisztként, lehet kérni, hogy néha-néha legalább egy közúti ellenőrzéshez hagy menjek már ki? Hogy legalább azt lássam már.
Nno, a toborzó sátor után végigjártuk a szakszervezetis sátrakat. Apám bespájzolt a különböző szakszerves. kiadványokból, úgyhogy most van itthon Rend-Őr, FRáSz meg tökömtudjamilyen újságok.
Ezután különváltak utaink a szüleimmel. Ők mentek kajálni, én mentem még nézelődni. Aztán behúzodtam az egyik sátorba (na nem melegedni, mert meleg az volt bőven, mármint meleg idő :-D) ismerkedni, haverkodni. Aztán gyüttek a kommanyósok földön, vizen, levegőben. Na jó, vízen talán nem. Puffogtattak, durrogtattak, izgalmas volt. Bár egy kívülálló számára a kommandósok munkája izgalmas meg látványos, bár ők nem biztos, hogy a dolog ezen oldalát emelnék ki. :-)
De azért jó volt, főleg, hogy a fejünk felett pár "centivel" kőrözött közben egy Mi-... Mi-... 24-es vagy 17-es. Inkább 17-es. Aztán elkapták a rosszfiúkat, megmentették a túszt, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. :-)
Aztán szép lassan vége lett a napnak. És mi elindultunk haza.
A sors iróniája, vagy valami hasonló, de hazafele belefutottunk egy közúti ellenőrzésbe. Nocsak, ilyenem se vót' még. A szemét geci ávéhás, hogy képzeli, hogy megállít engem, tisztességes magyar adófizető állampolgárt?! :-DDD Na jó, nem ezt gondoltam ám. :-P Megálltam, leállítottam a motort. Addig ők végignézte a kocsit. Azóta se tudom, mit nézett, de úgy nézett, mintha hibákat keresne a karosszérián, aminek igazából semmi értelme. Szóval talán a hátsó helyzetjelzőket ellenőrizte.
Oszt visszajött, kérte a jogsit, forgalmit. Megnézte, kérdezte, fogyasztottam-e alkoholot, mondtam nem, azt tovább engegedett. Normális volt. Egy kicsit furcsálltam, hogy csak így bemondásra ellenőrzi az alkesz fogyasztást. Most vagy elfogyott addigra az összes szondájuk, vagy meglátta a hátsó ülésen a szatyorban a szakszerves újságokat és gondolhatta, hogy a rendőrnapról jövünk. Utólag láttam, hogy elég feltűnően kikandikált a TMRSZ Rend-Őr című újságja, persze nem szándékosan. :-)
Hazaértünk, bementünk a Halászcsárdába, ettünk egy qrva jó vacsorát, majd go home, másnap pedig izomlázzal ébredtem a lábamban. :-)

Na, hát ennyi. :-)

Jó volt, na.