sensei47 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 653
Tízéves mélypont – Az IIF adósságcsapdától félti az országot
2008. április 24. 12:27

MNO
Egyre több figyelmeztetést kap a magyar pénzügyi kormányzat, hogy rossz úton jár. Az IIF nemzetközi pénzügyi szervezet legfrissebb elemzése adósságcsapdától félti az országot. Ennek oka a minisztérium előrejelzéseinél lényegesen lassabb, 2 százalékra jósolt gazdasági növekedés, valamint a 2010-re 6,6 százalékosra várt államháztartási hiány.

Az elemzés a Fidesz gazdasági kabinetjének korábbi és továbbra is fenntartott szakmai véleményét támasztja alá: a megszorítások alapvetően bevételközpontú intézkedéseket tartalmaztak, túladóztatták a gazdaságot. A kiigazítás átmeneti, és csak az államháztartás területén hozott mérsékelt javulást – véli a Fidesz-frakció gazdasági kabinetje. Mint írják, stagnálnak a beruházások, növekszik a munkanélküliség, csökken a foglalkoztatottak száma, és tízéves mélyponton a gazdaság növekedése.

Az adósságcsapda elkerülése érdekében a Fidesz a kormányzati kiadások felülvizsgálatát javasolja, valamint hatékony versenyképesség-javító intézkedések meghozatalát, a munkaterhek csökkentését és az adózási szabályok egyszerűsítését szorgalmazza. A Fidesz gazdasági kabinetje őszinteséget, hitelességet, valamint a problémák valós feltárását kéri és várja el a pénzügyi kormányzattól.
(MNO)