Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.24 0 0 659

A XIV. szazadban a Tobol nem volt orosz terulet, mint ahogyan a Kaman is csak a felso folyasanal volt szlav fejedelemseg.

Mellesleg a Kama es Tobol fele vezetett hadjarata korabban volt, mint 1395, es egyaltalan nem erintett orosz teruleteket. Amely viszont igen - az 1395-ben volt. Akkor uldozve Tohtamist atkelt az Itilen (Volga), majd kovetve a Don vonalat a rjazanyi fejedelemseg foldjere lepett, Jelecnel. Viszont:

1. Rjazany a XIV. szazad vegen a Horda szovetsegese volt. Nem volt ertelme kifosztani.

2. Egyetlen feljegyzes sem marad sem orosz, sem mas korabeli feljegyzesben, hogy barmilyen osszecsapasra sor kerult volna az oroszok es Timur kozott (ha lett volna hidd el, lenne koltoi nyavajgas boven).

Az, hogy az Arany Horda komolyan beleroppant a belso hatalmi harcba, es konkretan Timurnak volt hozza koze - teny. Vita folott all.

Viszont a folyami kallozkoztarsasag 1340-1390-es evek kozott harcolt a Hordaval, teljesen meg csak a XV. szazad vegen sikerult felszamolni a ,,hlinovi koztarsasagot". Egy reszuket attelepitettek Moszkva ala, a masik reszuk meg elment a Kozep-Volgara (Volgai Volnyica; a Volgai kozaksag kozpontja), a masik reszuk meg a Donra ment, ahol megalapitottak a Doni kozaksagot.