florentine Creative Commons License 2008.04.22 0 0 152

Én sütöttem hétvégén. Életem legjobbja lett, és magam is meglepődtem az eredményen. Pontos receptem nincs sajnos, a mennyiségek csak körülbelüliek, technikában pedig az elmúlt hónapok tapasztalatait ötvöztem. Jó párszor sütöttem már kuglófot, az utóbbi időben a Stahl receptje alapján, ez a recept is nagyjából az.

 

Reggel kovászt kevertem: kb. 10 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 evőkanál cukor. 8 órát pihent.

 

Tészta: a kovász, 50 dkg liszt, 2 egész tojás, 2 dl tej, 10 dkg cukor. Géppel laposan összedolgoztam és amikor már szép volt a tészta, hozzáadtam kb. 7 dkg langyos vajat. Elfeleztem, és az egyik feléhez még 2-2 teáskanál kakaóport és porcukrot adtam, majd tovább dagasztottam. A végén a tészta hólyagos volt, aránylag lágy, kicsit ragadós.

Langyos helyen duplájára kelesztettem, majd formáztam, kivajazott, lisztezett formába tettem és másodszor is hagytam kelni. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 perc alatt sült meg.

 

 

Az eredeti 10 dkg vaj helyett azért ment bele 7, mert látszott a tésztán, hogy nem kíván többet. A kakaós részt mindig kicsit keserűnek éreztem, azért tettem bele a porcukrot, ez jó ötlet volt.

És ami meglepett: a tészta szinte selymes volt, nem száradt egy kicsit se, az utolsó szelet két nap múlva szinte ugyanolyan puha volt, mint sütés után.

A kovász szerintem nagyon jót tett neki, és az egész tojással sem volt gond (eredetileg 3 sárgája kell bele, de kb. 12 fehérjém van a hűtőben, nem akartam tovább növelni a számukat).

 

VKOrsi, remélem jársz erre, lényegében a kalácsodat ültettem át kuglófra, fantasztikus lett, köszönet érte!

 

Előzmény: medvemacs (151)