Epstein dr. Creative Commons License 2008.04.22 0 0 6054

"A történet eme változata ugyanis a te­rü­leti meg­je­löléssel (Pannónia, Illíria, Isztria) az avarok által lakott területre utal, ezenkívül az éhség-motívumot Györffy György egy hajdani természeti csapás emlékének te­kin­ti ... az éhínségtörténet a levél keletkezése előtt talán több évtizeddel olyan formában hangozhatott el, amelyben nem volt magyar, de volt avar sajátosság. Az ekkor elhangzott Hungri név használata is tekinthető avar elemnek. Ezt az elnevezést az avarokra is alkalmazhatták, amit több, ezzel rokon elnevezés is megerősít. A nyugati kolostorok nevei is ebbe a körbe tartoznak, melyeket Király Péter gyűjtött össze. Ezek egy része kizárható, néhányuk azonban az onogur név­­vel is kapcsolatban állhat."

 

Németh András tanulmányából láttuk, hogy a hunugur, onogur népnevet a nyugati népetimológia hozta kapcsolatba az 'éhség' szóval. Rámutattunk ugyanakkor arra is, hogy számos helynév esetében ugyanez történt: a hun és avar népnevet naiv értelmezéssel átformálták, az Oborendorfokból így lett például Oberndorf (=oberes Dorf).

 

 

Lehet, hogy ilyesmi bajor területen is előfordult:

 

Franz Daxecker: Der Wegbach (Hainbach) und der Hungerbach (Hummelbach) in Philipp Apians Topographie von Bayern. Das Bundwerk. Schriftenreihe des Innviertler Kulturkreises H. 11 (Ried i. I. 1996), S. 35–36 Landkarte Bayerns 1568 veröffentlicht, 1579–1589 Beschreibung in lateinischer Sprache; betrifft die Gegend von Straßwalchen, Munderfing bis Schalchen 1)
Előzmény: Kara-Indas (5310)