dodi77 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 952

Na ez nem gyenge!!!!

 

Április 17-én dr. Mester László polgármester sajtótájékoztatót tartott a Külső Keleti körút illetve a Cséry-telep projektről, a kerületi lakosság körében végzett közvéleménykutatás eredményéről, és néhány az önkormányzat előtt álló feladatról.  

 

Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakosait megosztotta a Külső Keleti körút terve. Az elmúlt hónapban az önkormányzat tájékoztató fórumokat tartott, hogy a lakosok megismerjék a nyomvonal tervet, a beruházás környezetre gyakorolt hatását.
Dr. Mester László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Külső keleti körút szükségessége már az 1930-as években felmerült. 1975-ben megindult egy külső körút tervezése, a tervek azonban csak az 1990-es években konkretizálódtak. Budapest 1998-ban véglegesítette a Külső Keleti körút nyomvonalát, amelyet a Fővárosi Szabályozási Keretterv rögzít.
2001-ben a XVIII. kerületi önkormányzat elfogadta a körút kivitelezési tervét, földfelszín alatti vezetést írva elő a Flór Ferenc és a szemeretelepi volt iparterület között. 2003-ban a főváros vállalta a körút déli szakaszának megépítését, szemeretelepi Auchan beruházás kivitelezője pedig a Ferihegyi repülőtérre vezető úttal alkotott csomópont megépítését.
2007 októberében a főváros új tervet mutatott be, amelyet lakossági fórum résztvevői és a képviselő-testület is elutasított.  A képviselő-testület csak Külső Keleti körút mélyvezetésű változatát támogatja.
Polgármester beszélt a Cséry-telepről: a főváros 115 éve kötött szerződést a terület birtokosával, Cséry Lajos gróffal, a fővárosi hulladék fogadására ezen a területen. 1906-ban  a szerződés megszűnt, a főváros megvette a területet, és szemétlerakóként üzemeltette 1960-ig. Az 54 hektáros terület jelenlegi üzemeltetője a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., telephelyként használja a területet. A főváros a Cséry telepen komposzálótelepet kíván építeni, a terület rekultivációjával.  
Ennek előzménye, hogy az önkormányzat  az 1990-es évektől kezdeményezte a Cséry-telep rekultivációját, amire a több milliárd forintos költségek miatt belátható időn belül nem kerülhetett volna sor.
2003. nyarán döntést hozott a képviselő-testület a Cséry-telepen európai uniós forrásból megvalósítható beruházásról, majd a kerület vezetése megállapodott a feltételekben.  Az ellentételezésben szerepelt annak a területnek a megvásárlása,  amit a kerület évekkel ezelőtt sikertelenül próbált értékesíteni, csatornázási munkálatok felgyorsítása, Külső Keleti Körút egyes szakaszainak megépítése, valamint a Cséry-telep rekultivációja.
2003-tól a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának a beruházással kapcsolatban a fővárosi önkormányzattal hatályos, érvényes szerződése van.  Ha  a szerződést a kerület felbontja, kártérítést kell fizetnie. Ez a döntés az önkormányzat gazdálkodására nézve beláthatatlan következményekkel járna.
A dolgok jelenlegi állása szerint a főváros részéről még nem eldöntött, hogy a kerületben épül meg a komposztáló. Ennek előzménye, hogy Szalkai István fővárosi képviselő (MSZP) kezdeményezte a Csepelen épülő központi szennyvíztisztítóban 2010-től keletkező nagy mennyiségű szennyvíziszap ártalmatlanítási problematikájával foglakozzon a főváros. Részletes, átfogó javaslat kidolgozására kérte Demszky Gábor főpolgármestert a Cséry-telepi komposztálás kiváltására a városüzemeltetési bizottság.
A polgármester elmondta, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre megbízásából a Capital Research Piackutató Intézet kérdőíves vizsgálatot végzett a XVIII. kerületi lakosság körében. A kutatás legfontosabb célja a lakosság véleményének megismerése volt a Külső Keleti Körúttal, valamint a Cséry-telepen létesülő szennyvíziszap komposztálóval kapcsolatban.
Az önkormányzat a kutatási eredmények figyelembevételével folytatja tovább a főváros vezetőivel a tárgyalásokat a beruházások megvalósításáról.

Kincses Péter, a Capital Research Piackutató Intézet igazgatója ismertette a Külső Keleti körút illetve a Cséry-telep projekt megítéléséről készített felmérés eredményét.
Tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy a résztvevők többsége megoldást sürget a lehetetlen közlekedési viszonyok feloldására, azt azonban pontosan megfogalmazták a polgármesternek, és kérik, hogy védelmükben megfelelő garanciákat szabjon az önkormányzat a beruházó felé, ne maradjanak el a közlekedés szervezés szükséges lépései, vagy a megfelelő zajvédő eszközök”.
A kutatás eredménye szerint a Külső Keleti körút megépítését a XVIII. kerületi lakosság 72 százaléka támogatja, bár forgalomcsökkentő szerepében csak 54 százalékuk  hisz. Ezzel szemben a Cséry-telepen létesülő szennyvíziszap komposztálóra csak 37 százalékuk szavazna, 42 százalékuk kifejezetten ellenzi a projektet, 22 százalék pedig nem tud állást foglalni a kérdésben.
A teljes kerületi lakosság 72 százaléka támogatja a Körút megépítését, 17 százalékuk pedig ellenzi. A KKK forgalomcsökkentő szerepében a megkérdezettek 54 százaléka hisz, 24 százalékuk viszont úgy gondolja, hogy inkább vagy erőteljesen nőni fog a forgalom, ha megépül a Körút.
A kerületi lakosság négyötöde vélekedik úgy, hogy a Külső Keleti Körút megépítése után autóval könnyebben elérhetők lesznek a külső pesti kerületek, és a megkérdezettek több mint héttizede azzal is egyetért, hogy a Körút megépítése enyhíteni fogja mind a kerület, mind a főváros forgalmi gondjait.
A Cséry-telepen létesülő szennyvíziszap komposztálóval kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről a kerületi lakosság 54 százaléka hallott. A minta 37 százaléka támogatja a projektet, 42 százalékuk viszont nemmel szavazna a népszavazáson. A kerületben élők 22 százaléka nem tudott állást foglalni e kérdésben.
A megkérdezettek 67 százaléka úgy véli, ha a telep megépül a környező ingatlanok értéke csökkenni fog, de ugyanennyien érzik úgy, hogy a telep megépítése az egész város érdeke. Bár a kerületi lakosság 59 százaléka egyetért azzal, hogy a telep megépítésével végre rendeződne a Cséry-telep helyzete, megvalósulna a terület rendbehozatala, éppen ennyien azzal is egyetértenek, hogy a kerületiek érdeke az lenne, ha a telep valahol máshol épülne meg.

Forrás: http://www.bp18.hu/kerulet/hirek/?newswf2_id=5918&newswf2_action=