érdekes dolog ez a részletes vércukor profil... te most gondolom arra gondolsz, hogy egész nap mérik az ember cukrát a kórházban az elvileg diétás kaja mellett... ami ugye mindenki tudja, hogy vicc... Nálam nem is volt ilyen, simán a reggeli cukrok alapján döntöttek volna az inzulin mellett...
Egyébként én most is hatalmas dilemmában vagyok... Most vagyok 7 hetes terhes. A kórházban automatikusan GDM-es kategóriába soroltak mert a lányomnál az voltam. Marhára örülök, mit mondjak. Még esélyt sem adnak. És most dilemmázok a stratégiámon.
A dilemmám az, hogy én nem vagyok hajlandó mégegyszer végigcsinálni azt amit a lányomnál műveltek velem. Nem a diétát, azt lelkesen betartom ha a gyerekem egészsége a tét (de csak ésszel). A szívatások,a megalázások, a rohangálás, az iszonyú stressz az orvosok miatt, a fejem felett lebegő kard, az üvöltözések, a megbélyegzés, a lecs*szés a nem gyöngybetűvel vezetett diétásnapló miatt stb. Na ez az amiből most nem kérnék. Terveim vannak de még nem tudom, milyen lenne az ideális kivitelezés.
A stratégiám: 17. héten (a belgyógyász a 17. hetet javasolta a priuszom miatt) ITTHON megcsinálom az 1. terhelésest. Veszek 75g szőlőcukrot, szépen megiszogatom 10-15 perc alatt aztán mérek egy 2 órást ujjbegyből. Tudom, nem vénás de addigra lesz még néhány vérvételem így össze tudom majd nézni a cukormérőm a vénás vérrel és ha kell újrakalibráltatni. Így ÉN tisztában leszek vele mi a helyzet a cukrommal a 17. héten. Ha 7.8 fölé megy, akkor elkezdek egy szigorú GI diétát (ld. nem nézem a CH-t, a GI-t viszont annál inkább. Zsömle, kenyér, édességek kilőve stb.) - plusz folyamatosan mérem a cukrom. Ha megy a kontroll akkor semmi gond, tovább méricskélek a terhesség végéig, ha meg kell akkor a CH-kat ugyanúgy állítom be mint a lányomnál (180-ról indítva max. 160-ra lemenve - ha 160-nál is gond van akkor viszont diabetológia és sajnos inzulin).
Ha a 17. heti OK (a lányomnál még a 26. heti is az volt, a 28. hetinél lett magas a cukrom) akkor a 26. héten otthon megint 75g CH, hogy lássam mennyit romlott a helyzet.
A kórházban szépen bejelentkezek a terhelésesre, oda is megyek aztán kiöntöm szépen a vizet. Lesz egy szép cukrom és viszlát (erről a tervről tud a nőgyógyászom is - fogja is a fejét de ismer engem:)- és az összes többi lépésről plusz a helyzetről is tájékoztatni fogom, nekem az a fontos, hogy a hivatalos kórházi papírokban ne szerepeljen ennél a terhességnél a GDM és levédjem az orvosom fenekét, hogy ő elküldött a terhelésesre). Ha az otthon mért cukrom a határ közelében van, kérek egy beutalót a helyi sztk-ba terhelésesre a háziorvostól és megcsináltatom ott. A további stratégia megegyezik a 17. hetivel.
Közben folyamatosan (a kórházban) nézetem a HgA1c-m. Ha az 6 fölé megy akkor is azonnal megyek a diabetológiára (a lányomnál végig 5.6 alatt volt).
Ha mind a két mérés OK lesz, a cukrom akkor is nézegetem majd hetente 1-2 alkalommal a 36. hétig.
Ja igen. Ennél a terhességnél VÉGIG szedni fogom a metformint (a lányomnál a 16. héten abbahagytam és még a diabetológián is megerősítették, hogy akkor már akár végig is szedhettem volna... csak ugye nem írhatják fel terhes nőnek). Igaz, most csak 1*850 mg-ot de azt végig szedem majd. Pont emiatt remélhetően meg fogom úszni a GDM-et - vagy ha ki is alakul, nem lesz olyan rossz a helyzet.
Durván hangzik? :)))