DacaGaby Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1381
Tökéletesen megfelel a sárgafölt, hiszen az maga az agyag. Áztatni kell, törni-keverni, szürni és a leülepedett sárgaföldhöz (agyaghoz) mehet a törek és folyamihomok. A tapasztalatok szerint akkor jó az agyag ha már "büdös" úgynevezett kotús szaga van.
Tehát a a kemence alja egyszerű mezei nagyszilárdságú putnoki téglából van rakva a micropolos habarcsba. Mi az a micropol? Mészpótló, légpólusképző, képlékenyítő adalékszer. Egy 1/4 m3-es keverőbe 0,3-0,5 dl kell belőle, de nem kötelező, nekem volt és azért raktam bele. Könnyebb a habarccsal dolgozni, nem is tudom mihez hasonlítani, de a kőműves serpenyőből is szinte maradéktalanul kicsúszik, selymes, képlékeny lesz tőle és nem utolsósorban erősíti, nedvességállóvá teszi a kiszáradt habarcsot. Nemtudom jártál e már a kemencebence.hu weboldalon, ott megtalálható a kemencémnek az építési folyamata képekben. http://www.kemencebence.hu/foto/thumbnails.php?album=10
Egyébkén a kemence fenekén lévő 3cm-es samott lapok vannak híg agyagba rakva onnan felfele már csak agyag a kötőanyag. Mindez jól kivehető azokból a képekből melyeket a fenti link tartalmaz.
Jó nézegetést!
Üdv.: DacaGaby
Előzmény: kita45 (1380)