haliho Creative Commons License 2008.04.18 0 0 137

Szia Viti!


Csak most láttam a bejegyzésed, nyilván már rég idejét múlta. Persze csak református oldalról tudok nyilatkozni: az éves egyházadónak nincs kötött összege, olyan sincs, hogy a jövedelem százaléka, semmi ilyen szabály nincs. (Az egyházadó kifejezés se szerencsés, hiszen senki se hajtja be, önkéntes hozzájárulásról van szó - ellentétben az adóval.) Elképzelhető, hogy némelyik gyülekezet csinál ajánlást, esetleg lehet országos ajánlás is, de szvsz ez nem kötelező. (Elterjedt önkéntesen vállalt szám pl. a "kemény magban"a jövedelem 10%-a, ami a Bibliában megtalálható, de tudtommal senki se kényszeríti ezt.)

A gondolat összesen annyi, hogy ha valaki tagja akar lenni a közösségnek, az járuljon hozzá a fenntartási költségekhez. (Ugyanis az egyház gyakorlatilag döntően a hívek adományaiból működik. Amit az államtól kap, az döntően az iskolákra, egészégi intézményekre, műemlék épületekre megy.) Viszont senkit se zárjon ki a gyülekezeti életből az, hogy nincs pénze, ezért elvileg évi 1 forintot is fizethet valaki. Viszont akinek jól megy, az fizethet akár évi egy milliót is.

Én meglehetősen aktív vagyok a mi gyülekezetünkben, de fogalmam sincs, hogy ki mennyi "egyházi adót" fizet, nem is tartja számon így senki. (Persze az éves összbevételt tudom, de azt, hogy ebből ki mennyit fizetett, azt nem.)

Azt gondolom, hogy a lelkész ezért beszélt "rébuszokban".

Más keresztény felekezetekről kevesebb direkt tudomásom van, de azt gondolom, hogy hasonlóan működhetnek.

Üdv:

halihó
Előzmény: viti2 (136)