Törölt nick Creative Commons License 2008.04.17 0 0 1422

"Toller-ügy: nincs előrelépés, egymást okolják a felek

 

2008. április 15. kedd 22:39

 

Még mindig nem kerülhetett sor a család meghallgatására a Toller László cselekvőképtelenné nyilvánításáról folyó eljárásban. A szekszárdi gyámhivatal szerint már több időpontot is felkínáltak, de ezeket lemondta a Toller-família. A család jogi képviselő viszont a hivatalt okolja a késlekedésért. A két év óta ellátatlan kertvárosi körzet ellenzéki szavazóinak rossz hír: így a bírósági tárgyalásig rendelkezésre álló hatvan napos határidő sem ketyeg még. Ennek ellenére - mindkét fél egybehangzó állítása szerint - a gyámhivatal és a család sem akarja sokáig húzni az november óta gyakorlatilag el sem kezdődött eljárást.

 

Nemcsak, hogy a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezés ügyében induló per nem kezdődött még meg, de - mint azt a szekszárdi gyámhivatal irodavezetője érdeklődésünkre elmondta - a hatóságnak a családot sem sikerült még meghallgatnia.

„Bár már hivatalos formában is kapcsolatba léptünk Toller László rokonainak jogi képviselőjével, s az elmúlt hetekben több időpontot is felkínáltunk a család számára, mindez idáig nem tettek eleget kérésünknek, az is előfordult hogy lemondták a meghallgatást" - mondta a Pécsi Újság.hu-nak Barabás Csilla.

Pedig fontos momentuma lenne ez az ügynek, az ügyintézési határidőbe ugyanis nem számítanak bele (ezek) az úgynevezett eljárási cselekmények. Ettől kezdve indulna ugyanis az a hatvan napos határidő, ami alatt meg kell tenni a nyilatkozatot: kívánnak-e pert indítani avagy sem.

Ha nem, a gyámhivatal kezdeményezheti a bírósági eljárást - persze, miután már beszerezte a szükséges szakorvosi véleményeket. Amennyiben ez megtörténik, Toller Lászlót cselekvőképtelenné nyilváníthatják. Ebben az esetben pedig intézkedni kell az időközi országgyűlési választások megtartásáról is a kertvárosi körzetben.

 

Hogy mégis meddig húzódhat ebben a stádiumban az eljárás? Mint megtudtuk, erre nincs megkötés - így akármeddig is folytatódhat az ügy.

Jól tudja ezt a szekszárdi irodavezető is, ezért azt mondta lapunknak, ha másképp nem megy, írásban nyilatkoztatják meg a családot - ezt ugyanis nem is lehet megtagadni. Mint utalt rá, szeretnének mielőbb pontot tenni az ügy végére, ez azonban nem rajtuk múlik.

Dr. Solymos Vilmos, a család jogi képviselője szerint viszont rajtuk sem.

"Igazából csak egyetlen olyan időpont volt, amelyen nem tudott részt venni a család - egyébként betegség miatt. Akkor hivatalos formában jeleztük ezt a hivatalnak, s kértünk is egy újabb lehetőséget. Azóta nem kaptunk értesítést a gyámhivataltól, holott az eljáró hatóság dolga lenne a találkozó összehívása. Természetesen együttműködnénk, de ez nem úgy működik, hogy mi megyünk a hivatalhoz" - mondja az ügyvéd, aki szerint tehát a labda nem náluk pattog."

 

Pécsi Újság