Egyébként én is megszálott zöld és kékenergia párti vagyok.
Komoly tervezetem van saját biogáz előállító rendszer kiépítésére amit csak a kert és a háztartási bio hulladék táplál.
Illetve sokat kisérletezem a vizbontásos hidrogén előállításával és tárolásával.
Építettem szélkerekt apám tanyájára kb 4-5 évig üzemelt amikor is bevezették a villanyt.Kényelmesebb.
Nagyon akartam csinálni szélkereket otthonra,de a költségszámítások és megtérülési mutatók alkották bennem ki a leírt véleményemet. Lakossági szinten,ténylegesen energiatermelésre.Szerintem nem éri meg.
A napelem és a szélerőmű kiszolgáló renszere közel azonos (akku inverter stb.)
ezért beszélek csak a szélkerékről és a napelemről.
Nálam a fő áram és gázfogyasztó a fűtés.és a melegvíz előállítása.A lakás nagyon világos.
Az én igényeimnek a napkollektor és a napelem felel meg,és mivel én egy olyan rendszert fogok kiépíteni ami nagyjából gondozás mentes,a szélkerék drága számomra,és karbantartást igényel,míg egy 25 év teljesítmény garanciás napelemet max lekell locsolnom slaggal.A por tól.
Szóval lelehet hurrogni,de 15 éves elektronikai tapasztalattal és barkácsolással a hátammögött,tudom miről beszélek.
Amit mérnökök terveznek meg és gyártatnak több tesztelés után azok a termékek
jobb hatás fokkal müködnek,hosszabb élettartammal bírnak.
DE drágák.
A szélkereket külömbenis jó hatásfokkal 60méteres magasságban lehet kiaknázni,mert ott általában mindíg van megfelelősebeségű szél.
Neked mennyibe került idáig a rendszered és milyen egységekből áll,komolyan érdekelne,végeznék egy kis számítást.
Üdv: Én