Tecs Creative Commons License 2008.04.16 0 0 36061
 "Tecs!

Már nem is olvasom az örjöngéseidet!"

 

Én is úgy látom, hogy nem olvasod el, csak dühöngsz és csapkodsz.

 

"A kádárista foxi-maxis az pont te vagy!"

 

Meglepő, hogy kádárista komcsinak vélsz a nézeteim alapján. Inkább ultraliberális címkére számítottam :o) 

 

Annak idején a Foximaxin nem díjazták volna, ha valaki előáll a profitérdekelt, versengő magán-egészségbiztosítók ötletével... Viszont az általatok most visszaszavaztatott látszatszolidaritásos, állami monopolpénztáras Fidesz-modell dicsőítését rögtön vörös diplomával honorálták volna.

 

"Semmi köze az ellátórendszernek ahhoz, hogy nem mindenki fizet járulékot aki teheti, vannak potyautasok is, és még ahhoz sincs köze az ellátó rendszernek, hogy az E-alap tele van oda nem illő zömmel pénzbeli szolgáltatásokkal, "

 

A gyógyítással foglalkozó szervezeteknek annyi közük van a járuléknemfizetéshez, hogy kevesebb pénz jut nekik, mint amennyi amúgy járna. De éppen te fejted ki, hogy az állam prédának tekinti az E-alapot és kedvére osztogat belőle mindenféle más célra, pl. gyedre. Mitől változna meg ez a gyakorlat, ha a szabályok, törvények nem változnak? Ha egy csoda folytán az állam hirtelen minden jogos járulékot be tudna hajtani, miért gondolod, hogy nem használnák fel azt is másra? És ha egy "csoda folytán minden a helyére kerülne, miért tűnne el a korrupció, a pazarlás?

 

Amíg van liba, lehet ötletelni, de már alig van. Egy korrupcióra kitalált rendszert nem lehet korrupciómentesen üzemeltetni. Azt bizony gyökeresen át kell alakítani, legjobb esetben teljesenlecserélni. A korrupció keletkezési helye a közpénzek fölött diszponáló állami szervezet és a magánszervezetek találkozási felülete. Ezt pedig a tb-rendszer esetében úgy lehet minimalizálni, hogy a közpénzt világos szabályok szerint, nyilvánosan, rövid úton juttatjuk el -- adott esetben az APEH-től a magánpénztárhoz, és ha szükséges, nagyon gyorsan és rövid úton vonjuk meg ugyanattól.

 

"valóban keletkezne profit a szolgáltatóknál, amiből futná a bérekre a fenntartásra, a működési költségekre fejlesztésre és a tulajdonosok méltányos profitjára is, és még adót is fiezetnének, ha nem lenne az ágazat állami önkény okán alulfinanszíyrozott"

 

Szerintem tévedsz abban, hogy befolyik elég eü. járulék, csak az állam másra költi. Ha van is ilyen jelenség, és azt megszüntetnénk, a helyzet akkor sem változna gyökeresen. Járulékot emelni tovább nem lehet. Kevesebb mint négymillió, köztük sok százezer álminimálbéres  járulékfizetőtől a mi bérviszonyaink mellett nem lehet tízmilliónak elegendő járulékot beszedni, és még ha lehetne is, a mostani érdektelen, pazarló, korrupcióra tervezett rendszerben nem hasznosulna megfelelően.

 

Tudomásul kell venni, hogy a többletpénzt csakis közvetlenül a felhasználóktól lehet beszedni -- mert ők rá vannak szorulva a szogláltatásra, és ezért még az APEH elől egyébként elitikolt jövedelmükből is hajlandók/kénytelenek fizetni. Azt is tudomásul kell venni, hogy nálunk a hatékony működés és az állami működtetés feloldhatatlan ellentmondásban van egymással. Az állam alkalmas pénzbeszedésre, jogalkotásra és ellenőrzésre. Azt tegye tehát, amihez ért, ami a dolga és ne akarjon szervezni, irányítani, gazdálkodni.

 

"Az építészet, az informatika, az valami nagyon elit dolog és abba csak építészek és informatikusok dumálhatnak bele. Én pedig úgy gondolom helyesen."

 

Neked, kedves HP, súlyos fogalomzavaraid vannak. Pl. az informatikának az a dolga, hogy a felhasználók igényeit kielégítse (mint ahogy az egészségügynek és minden más ágazatnak is, mellesleg). Szomorú helyzet áll elő, ha te, a patikus nem tudod megfogalmazni az igényeidet. Ha csak állsz, mint Bálám szamara, és mindent ráhagysz a szoftvergurura, mert ő a szakember. Java-kódot ő tud írni, de azt neked kell megmondani, hogy milyen problémára keresel megoldást, és a főcsapás irányát is neked kell kitalálni, különben majmot csinálnak belőled a pénzedért. Azt már nem is részletezem, csak megemlítem, hogy a sikeres szoftvercégek menedzserei mennyit értenek a programozáshoz: jó esetben tíz-húsz évvel ezelőtt programoztak utoljára, de gyakoribb, hogy soha.

Előzmény: Törölt nick (36053)