Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.15 0 0 610
"bár a germán törzsek államszervezetileg, katonailag éőppen a hun szövetség miatt erősödtek meg"

hát nem éppen, ez is inkább római hatásra történt, gyakorlatilag akkor indult, amikor a római határok kiterjedtek a rajna-duna vonalig, és az addig kis germán törzsek elkezdtek egységesülni nagyobb törzsszövetségekké, ez egy hosszabb folyamat volt. ez növelte meg a katonai erejüket. a hunok ebben nem játszottak szerepet, vagy ha igen, csak a gyengítésükben.

"Európa vagy 800 évig nem tudott önállóan letenni semmit az asztalra. Ezért van az, hogy mind művészetbenépítészetbenfilozófiában minden római. Ez gyakorlitalag azért van, mert Vatikában tovább tudott élni parazsában a római kultúra lángja (de szépen megmondtam); ha Alexandria nem gyullad ki, most lehet, az egyiptomi kultúra lenne az uralkodó szellemi irányzat."

ez nem is igaz, meg egy szimpla egyházellenes összeesküvéselmélet :)

egyrészt: európa nyilvánvalóan letett valamit az asztalra, nem is keveset, a fejlettségi súlypont nem a középkor végén került át oda ahol most is van, hanem jóval korábban. hogy ennek pont kulturálisan kevesebb nyoma van, az egy dolog, de technikailag, gazdaságilag nagyon is sok. a középkori mezőgazdasági, építészeti technológia saját fejlesztés. pont nem ez a terület az, ahol róma hatása nagyon erős.
kettő, az egyiptomi kultúra soha a büdös életben nem tudott volna hatni európára, mert ahhoz picit messze volt, pláne hogy a könyvtár és maga alexandria is a hellenizmus terméke volt, ami görög kultúrkör, és nem egyiptomi.

kicsit nagyon sematikusan látod ezeket a dolgokat.
Előzmény: ouzo (609)