Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.15 0 0 608
"Te is egybevetted Rómát, Ravennát és Bizáncot."

ravenna nem tudom hogy kerül ide, de róma és bizánc viszont egy :) bizánc sose hívta magát bizáncnak, az egy újkori elnevezés, ők a római birodalom voltak. a székhely megváltozott (mellesleg még 395 előtt), de ennyi.

"Azt Te is elismered, hogy a hunok Európai serege javarészt germánokból állt. Ha kiirtották volna őket, akkor ez hogyan lehetséges?"

:) nem pont ezt mondtam. azt mondtam, hogy a hunok esetén semmit nem lehet tenni a serpenyő másik oldalába. az egyik oldalban meg az aggresszív terjeszkedés, a népírtások, és régiók módszeres kifosztása van.

"A rómaiaknak is van sok érdemük, pl. a római falanx, az utak, de a kultúrájuk 90%-a átvétel."

mi ebben a túlértékelés? ez evidencia, de az is, hogy nélkülük ez a tudás nem terjedt volna el a nyugati mediterráneum óriási területén, és azon túl (mint mondjuk britannia, gallia, ibéria, észak afrika, noricum). És ez a hatás volt végülis az, ami a kontinentális európát kimozdította a periféria helyzetből. És a római eszme aztán kurvasokmindenre hatással volt az államszervezéstől kezdve (lásd pl. Szent Német - Római Birodalom), a művészeteken át (reneszánsz), a középkor eszmeiségének jelentős elemeiig (maga a kereszténység elterjedése is rómának köszönhető). ajánlanám figyelmedbe a brian életében elhangzó híres párbeszédet ("mit adtak nekünk a rómaiak"). bár alapvetően humor, de jól megfogja a lényeget. most ha ehhez képest a hunokat nézünk, nem találunk semmi pozitívat. úgyhogy azt a felvetést, hogy "de a rómaiak is milyen kegyetlenek voltak" egyszerűen szélsőségesen elfogult és egyoldalú véleménynek tartom, ennyi.

mellesleg a hun "birodalom" egy törzsszövetség gyors expanziója után kialakult törzsi függőségi rendszer volt, érdemi államszervezet nélkül, amely az uralkodó személyén alapult. Majd amikor az erős uralkodó meghalt, rögtön szét is esett. még egy kategóriában sincs az egész a római birodalommal.
Előzmény: ouzo (606)