DacaGaby Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1367
Szia TuJa!
Multhéten egy "hatalmas" adag töltöttkáposztát főztem (125db töltelék lett 8kg alapanyagból) meg 3 nagy tepsi buktát. Úgygondoltam, hogy ennek a nagy tömegű kajának (ugyanis egy nagy rozsdamentes fazékban főztem a káposztát) jól be kell fűteni. Hát sikerült! Úgy szikrázott a kemence feneke ha végighúztam rajta szénvonót vagy a piszkafát, mint a csillagszóró! A kis 300°C -ig mérő hőmérőm majdnem kiakadt! Nyitott ajtó mellett rotyogott 2 óráig a töltöttkápozta, ez idő alatt 4x kellett pótolni a folyadékot. Végül beraktam a 3 tepsi buktát papírral letakarva gomdolva a nagy hőre. 10perc után kukucskáltam alá, gyönyörű arany barna volt a teteje. Mondom a teteje!
A középső tepsinek csak az alja, de a két szélső tepsinek a két széle és alja is jól megsűlt, akarom mondani megégett. 5mm vastag fekete kéreg keletkezett rajta, amit fogyasztás során el kellett távolítani. Szóval megtörtént az első balúl sikerült kemencés kajám! Ebből tanúlva annak a kis pizzának csak lazán fűtöttem be. 200°C -os volt csak a kemence. 1,5mm vastag anyagból van a tepsi, ennek köszönhetően ezen a hőmérsékleten éppen csak hogy halvány aranyszínű lett a tészta alja, mondhatni szuperül sikerült.
Igyaztán akaratlanúl bebizonyítottam a múlthéten pistályi (1332) komentjéhez a tényt, hogy lehet búboskemencébe nyúgodtan keményfával tüzelni, bírja akár a 300°C-t is. 2 óráig fűtöttem az átlagosnál intezzívebben, már a fűtés alatt teljesen átmelegedett a kemence fala és még 8 óra elteltével sem állta a kezem a kemence külső falát, olyan forró folt, belül pedig valamivel több volt mint 200°C. Ez számomra is meglepő volt, alig akartam elhinni! Akármi megsült volna még benne. Ha lakásba lett volna a kemence akkor lehetett volna akár szaunázni is, kíváncsi vagyok milyen meleget csinált volna zárt térbe!
Előzmény: Tu - Ja (1366)