Tecs Creative Commons License 2008.04.14 0 0 36019

"Tecs, Kedves Kartácsam!

Te legalább olyan elfogult vagy a másik irányban..."

 

Attól függ, mi az egyik és mi a másik irány. Műszaki és közgadasági területeken eltöltött évtizedek tapasztalata nyomán az a meggyőződésem, hogy fi... azaz ideológiával nem lehet piros tojást festeni.  A több-biztosítós rendszer ellen és a magántőke részvétele ellen hadakozók ideológiai axiómával operálnak, miszerint az egészség nem üzlet -- persze csak a biztosító tevékenységére vonatkoztatva, mert a gyógyító szolgáltatók már igazából dolgoznak, ők lehetnek maszekok. Te pl. fel lettél volna háborodva, ha pár évvel ezelőtt, még a jobb időkben az akkori profitéhségedet kárhoztatta volna valaki azzal, hogy az egészség nem üzlet, államosítsuk vissza a patikákat.

 

Visszaköszön kórusotokban az a szemellenzősség, amely a Kádár-rendszert fejlődésképtelenné tette. Lényege, hogy senki se akarjon profithoz jutni és meggazdagodni,mert az egyenlőtlenséghez vezet. Inkább dögöljünk meg együtt szegényen,mint hogy egyesek a mi vérünkön hízva karvalyprofithoz jusssanak.

 

Lehetne ez a mentalitás következetes, és akkor tisztelném, még ha nem is értek egyet vele. Megértő szimpátiával tartanám marhaságnak, saját fiatalkoromra emlékezve. De nektek meghúztak egy vonalatkrétával, és most azon át ugráltok  oda-vissza: az egyik oldalon lehet tőke (vajon miért? a gyógyszergyár, az orvosiműszer-gyár nem közpénzekhez jut?) a másik oldalon meg munkásököl-vasököl, ne a tőkés szedje be ami pénzünket. A patikapult (bocsánat: táraasztal!) túloldaláról lehet az egészségügyet idealizálni, hivatástudattól égő, segíteni akarástól rohangáló önfeláldozó orvosokat vizionálni, akiket a különleges tudásuk és a betegek kiszolgáltatottsága egy elit kasztba helyez, sajátos szabályokkal és előjogokkal.

 

A való világ a reálfolyamatok szintjén másképp fest. Az egészségbiztosító is értékteremtő munkát végez, ha jól csinálja. Az is egy szakma, szükség van rá. Arra is érvényes a szabály: ha egy van belőle, elkényelmesedik és lerontja a minőséget. És ebből a szempontból tökmindegy, hogy van-e benne magántőke. AZ egy másik kérdés, hogy mifelénk miért rohasztanak és lopnak szét mindent, ami állami tulajdon és miért csak az működik, ami magán. Te ott a maszek táraasztalod mögött talán tudnál erről is mesélni. Nyilván oka van, hogy nem sírod vissza a Gyógyszertári Központot, pedig a mostani érvelésetek alapján éppen azt kellene visszahozni.

 

Előzmény: Törölt nick (36001)