Petya79 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 456
A hason fekvés és a gerincoszlop megfelelő helyzetének kérdése: ez több szempontból is problémás lehet. Az egyik, hogy ilyen alváspozíciónál oldalra fordított fejjel, feélrebiccentett nyakkal alszik az ember. Ez pedig a nyaki gerincet igen intenzíven terheli. Aztán a homorú testtartásból adódóan kellemetlen hátfájás is kialakulhat. Szintén velejárója a hason fekvésnek, hogy az illető kinyújtózik, ami megintcsak erősen terheli a gerincet. Mindezt elkerülendő lép fel az a természetes reakció, hogy a megfelelő pozíciót keresve "félhason-féloldalt" alszunk...aminek viszont rossz testtartás lesz az eredménye.
Én azt mondom (bár nem vagyok rheumatológus), hogy ha Neked a hason fekvés nem okoz problémát, illetve nem akadályoz a pihenésben, akkor ne változtass az alvási szokásaidon.

A gerincoszlop természetes görbületének megtartása: a memory hab célja a tehermentesítés, aminek lényege, hogy NYOMÁSPONT NÉLKÜL KÖVETI A TEST VONALÁT. Ez önmagában rendben is van, csak az a probléma, hogy ezzel még nem biztosít megfelelő alátámasztást. Gondolj bele, mi a helyzet akkor, ha van pl. egy enyhe scoliosisod. Mivel a MEMORY HAB 100%-IG ALKALMAZKODIK A TESTHEZ, továbbra is ugyanazt a rossz testtartást fogja biztosítani.
A memory foam számomra egy tehermentesítő, extra komfortot biztosító párnázó réteg. Szükséges azonban a megfelelő alátámasztás is, amelynek pont fordított szerepe van: A TEST ALKALMAZKODIK A MATRACHOZ. Ezt különféle módon lehet elérni: valamilyen rugós, hideghab vagy latex maggal, zónák kialakításával, különböző deréktámaszokkal (párna), szabályozható kompresszorral stb.

Azt megítélni pedig, hogy célszerű-e a matracod lecserélni, elég nehéz dolog. Én sokfélét kipróbáltam már, kezdve az egyszerű farostlemezre helyezett táblás szivacstól a posture spring matracokon át a memory foamig. Tulajdonképpen mindegyiknek voltak előnyei és hátrányai is, és az is előfodult, hogy már-már visszasírtam a régit. Azt mindenesetre tudom, hogy nekem milyen lesz a következő matracom...aztán meglehet, hogy hosszú távon csalódást okoz, vagy éppen a menyasszonyomnak lesz kényelmetlen. Mindent összevetve: a memory matrac sem egy csodamatrac, különben minden ember számára biztosítaná a tökéletes pihenést...