Urak, ha beleszólhatok a bunyóba. :-) Szakmai tanácsra van szükségem.
Adott egy családi ház, 2003-ban épült, földszint, tetőtér. 40-es Porotherm, kívül Terranova hőszigetelő vakolat, dryvit nincs. A gondom inkább a tetőtérrel kapcsolatos.
Van itt 3 hálószoba, ferde falsíkokkal, a szokásos történet, felette (a szarufák síkja és a tetősík által határolva) egy alacsony, kb. négykézláb bejárható padlástér. Tehát a hálószobák falát nagy részben a tetősík határolja, a mennyezet meg a szarufákon levő gpiszkarton.
Rétegrend kb. (nincs itt nálam a terv): gipszkarton + kb. 10cm üveggyapot (ha jól láttam, simán a gipszkartonra fektetve) + semmi (levegő) a "padláson" (tehát nincs lefedbe OSB-vel vagy ilyesmivel + némi légrés (úgy 5 cm) és utána valami ezüstszínű fólia a tetősíkon belülről. Utána, gondolom, nylonfólia, lécek, cserepek...
És most a kérdés: szeretném javítani a tetőtér hőszigetelését (gázárak, stb, ismeritek) - de anélkül, hogy akár a belső gipszkartont, akár a tetőt meg kéne bontani. Magyarul, valami utólagos, nem túl macerás, de hatékony megoldás kellene.
Teljesen laikus vagyok, a következőkre gondoltam:
1. Beborítani OSB-lapokkal a szarufákat felülről (esetleg még alágyömöszölni egy kis üveggyapotot, persze sok nem fér már oda)
2. Keresni valami vékonyabb, de jó hőszigetelő anyagot, amit be lehet dugni a ferde tető légrésébe (az üveggyapot és az ezüstszínű fólia közé), aztán továbbgörgetve lefedné a vízszintes részt is, a vége meg menne a másik oldali ferde tetősík alá - nemtom, ez mennyire érthető...
A nagy kérdés persze (az árán kívül) csak az, vajon nem kreál-e hőhidakat bármelyik a megoldás - illetve, van-e erre profibb megoldás.
Előre is köszönöm a segítséget.
üdv
SGy