gazo2 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 303
Kedves Levelezőtársaim!

A főtéri épülettel kapcsolatban nem az volt a Bajai Városvédő Egyesület, és az épület ilyen külsővel való megépülése ellen tiltakozó kétezer aláírónak a véleménye, hogy az épület nem szép, - ezt az esztétikai kérdést gyakorlatilag senki sem is vizsgálta, - hanem az, hogy nem harmonizál a Főtérhez. (A kérdés sokoldalú megvitatása olvasható a www.varosvedo.baja.hu honlapon.)

Általában is igaz, hogy az esztétikai kérdéseknek nincs objektív mércéjük. Legyen szó irodalomról, zenéről, képzőművészetről, vagy mint a jelen esetben, építészetről. Viszont a bajai belváros egyedülálló harmóniájának, bájának megóvása, utódainknak átörökítése - rengeteg merénylet valósult meg ellene az idők folyamán -, a jelen nemzedék megtisztelő kötelessége. Mire egy-egy bontásról, építésről tudomást szerzünk, addigra már minden beavatkozásról lekéstünk.

Ezért tartom szükségesnek egy bajai városvédő folyóirat létrehozását, ezért próbálkozom a folyóirat indításával. Bár a létesítendő folyóirat célját sokan üdvözlendőnek tartják, a jelen körülmények között való indításának sokak szerint nincs realitása. (Amikor a Bajai Honpolgárt útjára bocsátottuk, ugyanez volt a vélemény.) Remélem, hogy mégis van. Hiszen a szellemi kapacitás megvan. Úgy érzem, sok városát szerető társamra számíthatok, akik velem együtt díjazás nélkül vállalnák írásaik beküldését.

Tisztelettel:
Gál Zoltán