DacaGaby Creative Commons License 2008.03.31 0 0 1339
Üdv!
Én egy "új amatőr kemencés" vagyok, 1 éves saját tapasztalatom van a búboskemencével kapcsolatban, Édesapámtól és barátomtól tanultam meg a használatát, illetve emlékem vannak gyerekkoromból, amikor nagyanyám 82 éves koráig használta kemencét 3-5 kg-os kenyér sütésére a szemem láttára. Kedves Pistályi kemencés társ, nem akarnám megbántani a "régi kemencés" ismerősét, de muszáj vagyok feltenni a kérdést, hogy épített e, illetve látott e már működő búboskemencét?
Válasz a kérdéseire:
1, szováti cserépből készült a kemencém, ami törekes, folyami homokos agyagba van rakva. Kívülről egy réteg tapasztásra híg agyagba áztatott kenderszövettel van bevonva az egész búb, (ez egyébként összefogja az egészet) amin szintén egy másik réteg tapasztás van.
2, ha kukorica szárral, gyümölcs fa gallyal, szőlővenyigével fűtök, akkor az egy óráig sem tart a gyorsan, nagy lánggal égő tüzelőanyag hamar átmelegíti a kemence minden porcikáját. Kb. 8-10 kéve befűtése után 250°C lesz a kemencébe, ami 4-5 óra elteltével csökken 200°C alá. Ha akácfával fűtök akkor kb. egy talicskányi mennyiséget 2 óra alatt tüzelek el.
Ha valaki látott már búboskemencébe égő tüzet, akkor az saját szemével tapasztalta, hogy a láng szabályszerűen körbenyalja a kemence belsejét, haladva felfelé a legmagasabb pontra (a konty részhez) ahol igen kecses de dinamikus röptekkel ívvel kifelé a kemence száján át a kéménybe.
Ha nem sajnálja valaki a búboskemencéjét, akkor nyugodtan tüzelhetne benne kokszal is, na persze ésszel! Semmivel sem instabilabb a búboskemence (feltéve ha jól meg van csinálva) mint a téglakemence.
Tehát: akármilyen kemence is az ha ész nélkül fűtenek benne akkor képes szétrepeszteni a falát, legyen az búbos, vagy tégla kemence.

Így készült a fala


A kenderszövet összefogja az egész búbot
....és így nyalja körül a láng nyelve a kemence minden porcikáját
Előzmény: pistályi (1332)