Sziasztok!
Zempleni gyerek leven imadom a hegyeket, sziklakat, de sajnos az uj lakhelyemen ebbol erosen hiany van, igy elhataroztam, hogy mindenkeppen csinalok egy szep sziklakertet a hazam udvaran (egyebkent is volt mindig a csalad udvaran sziklakert, anelkul el sem tudtam volna kepzelni a telket, s igy, hogy kirepultem a csaladi feszekbol, nem volt kerdes: az uj helyen is kell sziklakert!:-)
Az alapanyag adott volt, szulofalumban csak ki kellett ballagnom a szolodulokre es olyan meretu es szinu sziklakat gyujtogethettem, amilyeneket csak akarok (sajnos a kovek fajtait nem nagyon ismerem, ebbol is adodott a problemam, melyet kesobb kifejtek).
Utaztattunk apammal nehany mazsa szep kovet (ahol jelenleg elek, csak agyag van, meg losz, igy 200km-rol hoztunk egy kis "hazait":) majd elkezdtem epiteni egy nagyobbacska es egy kisebb sziklakertet is. Edesanyam disznovenykertesz (bar nem dolgozik ebben a szep szakmaban, de hobbi szinten aktivan muveli:), igy kaptam tole sziklakertbe valo novenyeket. Ez volt tavaly osszel. Elmult a tel es azt vettem eszre, hogy a novenyek szepen lassan elkezdtek gyarapodni, de az en szep sziklakoveimmel valami baj van. Egy elegge paras levegoju volgyben elek (nalunk minden reggel olyan harmat van, hogy eleg 2 kort futni a zold gyepen es megvolt a zuhany:) es gondolom emiatt a koveim nagy resze elkezdett szetfagyni. Azokkal van gond, amelyek tartosan arnyekban vannak, az udvar masik, naposabb reszen levokkel nem volt ilyen gond.
Nem ertek a kovekhez, de gondolom arrol lehet szo, hogy ez a fajta kozet, amit tokaj hegyaljarol hoztam nem igazan turi a nedvesseget es a gyakori hoingadozast (nalunk pl. meg a napokban is minden ejjel fagyott).
Lehet ez ellen valamit tenni, vagy egyszeruen probaljak meg valami masfele kofajtat hasznalni a kertepiteshez? Ha igen, tudtok ajanlani valamit, ami jol turi a fagyokat es jol mutat sziklakertben? Mindenkeppen szerettem volna egy kis "hazai izt" csempeszni az eletembe (meg szo se rola, ezek a kovek ingyen vannak, csak birja az ember elcipelni:-), de ha vegkepp nem megy, akkor meghajlok a termeszet ereje elott es masfele kovet hasznalok.
Varom az otleteket, tanacsokat, elore is koszi!